nieuws

"Geen enkel alternatief leghennensysteem ideaal"

nieuws
De uitval in alternatieve leghennensystemen loopt sterk uiteen van 3,3 procent in het gunstigste geval tot bijna 37 procent aan de andere kant van de schaal. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Duitse deelstaten Beieren, Saksen en Thüringen. Het onderzoek vond plaats op 17 bedrijven met in totaal 34 stallen, die qua omvang varieerden tussen de 500 en 20.000 leghennenplaatsen.
2 juli 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
De uitval in alternatieve leghennensystemen loopt sterk uiteen van 3,3 procent in het gunstigste geval tot bijna 37 procent aan de andere kant van de schaal. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Duitse deelstaten Beieren, Saksen en Thüringen.

Het onderzoek vond plaats op 17 bedrijven met in totaal 34 stallen, die qua omvang varieerden tussen de 500 en 20.000 leghennenplaatsen. Qua systemen ging het om scharrelstallen met en zonder uitloop en stallen met volières. Voornaamste oorzaken van de uitval zijn infecties en kannibalisme, ongeacht de aard van het systeem. Hoofdconclusie is dat alle systemen zwakke plekken hebben.

Bij de stallen met uitloop is met name het risico op darmparasieten, darmontstekingen en bacteriële ziektes opvallend groot, terwijl ook nog eens zo'n 5 procent van de uitval te wijten is aan inbraken van roofdieren zoals vossen. Hoe groter bovendien het aantal leghennenplaatsen in de Freilandhouderij, hoe minder de dieren geneigd zijn van de uitloop gebruik te maken. Volgens de rapporteurs kunnen op grond daarvan vraagtekens worden gezet bij de zin van de minimumnorm van 4 vierkante meter per dier in de uitloop.

Ook de productiekosten variëren fors: van 5,5 cent tot 13,9 cent per ei. Het laagst zijn de kosten over het algemeen in de grotere volièrestallen. Deze hebben echter ook specifieke nadelen, zoals een groot percentage borstbeenbreuken en andere verwondingen. Ondanks de knelpunten besliste de Duitse overheid vier jaar geleden al om kooisystemen af te schaffen. Zelfs de zogeheten verrijkte kooi kreeg vanaf 2012 een verbod opgelegd.

In ons land heeft minister van Volksgezondheid Demotte aan de Gentse universiteit een studie besteld die de alternatieve huisvesting moet beoordelen op al zijn dierenwelzijnaspecten. Dit onderzoek is opgestart in maart en zal duren tot oktober volgend jaar. Daarna zou de federale overheid achttien maanden de tijd nemen om de onderzoeksresultaten te toetsen aan een voorlopig besluit dat de verrijkte kooi vanaf 2012 wel nog toelaat.

Lees ook: geVILT: "Volières voor legkippen vergen extra onderzoek"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek