Gabriels: "Dierenbeulen aanpakken"

nieuws
Minister van landbouw Jaak Gabriëls wil dat er meldpunten komen voor klachten over dierenmishandeling. Dat zei hij zondag in het programma ZwartWit op Topradio. De VLD-minister blijft er voorts bij dat het sluiten van de veemarkten geen oplossing is als reactie op de wanpraktijken die er gefilmd werden.
20 november 2000  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
Minister van landbouw Jaak Gabriëls wil dat er meldpunten komen voor klachten over dierenmishandeling. Dat zei hij zondag in het programma ZwartWit op Topradio. De VLD-minister blijft er voorts bij dat het sluiten van de veemarkten geen oplossing is als reactie op de wanpraktijken die er gefilmd werden.

Het berechten van de dierenbeulen vindt hij belangrijker. Gaia-voorman Michel Vandenbosch vreest dat doortastende overheidsmaatregelen zullen uitblijven.

Gabriëls stelt voor om in elke gemeente waar een veemarkt plaatsvindt (wekelijks of occassioneel) een meldpunt te organiseren waar men met klachten over dierenmishandeling terecht kan. Gabriëls wil hierover zo snel mogelijk een rondzendbrief sturen naar de gemeentebesturen. "De plaatselijke ombudsdienst bijvoorbeeld zou zo'n meldpunt kunnen organiseren".

Het verbieden van veemarkten zou een "foute maatregel" en een vorm van "paniekvoetbal" zijn, zo licht Gabriëls zijn standpunt toe in een gesprek met BELGA. Het risico op het organiseren van veemarkten "in 't zwart" is groot en dan kan je helemaal niets meer controleren. "Met het sluiten van de veemarkt tref je ook de veehandelaren die zich niet schuldig maken aan dierenmishandeling", meent Gabriëls. In het geval van de Anderlechtse rundermarkt - die vandaag een tijdelijke vergunning heeft - weigert hij voorlopig wel om een definitieve vergunning af te leveren, totdat er meer klaarheid is.

De VLD-minister wil dat de dierenbeulen worden geïdentificeerd en zo snel mogelijk gestraft. Maar dat is een taak voor het gerecht. Gabriëls wil voorts de inspectie van de markten anders organiseren. Nu hebben de verschillende markten een eigen vaste dierenarts. "Maar op die manier kan er gewenning optreden". Om objectieve controles te verzekeren wil Gabriëls dat onafhankelijke inspecteurs van de buitendiensten van het ministerie van landbouw (die niet gekend zijn bij de veemarkten) in een soort van beurtrol die taak op zich nemen. Tegen het eind van de week wil Gabriels een rapport klaarhebben over wat er precies is gebeurd op de markten van Ciney en Anderlecht. Tuchtmaatregelen tegen falende inspecteus zijn uiteraard mogelijk, aldus Gabriëls.

Michel Vandenbosch vreest dat ondanks de storm van protest die de voorbije dagen door België (en de rest van de wereld) raasde, "de overheid en de verantwoordelijken van de veemarkten toch nog altijd niet beseffen wat er gaande is. Men is bang om onmiddellijk maatregelen te nemen". "Waarom wordt er met twee maten en gewichten gewerkt?", vraagt Vandenbosch zich af. Hij maakt de vergelijking met milieuvervuilende bedrijven. "Overtreedt een erbrandingsinstallatie de normen, dan moet die dicht tot er garanties zijn dat aan de milieu-eisen wordt voldaan. Waarom past men dit scenario niet toe op de veemarkten? Het blijft voorlopig bij halfzachte maatregelen op lange termijn", aldus de Gaia-voorman die zich ontgoocheld toont in de houding van de regering en dan vooral van de groene regeringspartij Agalev.

Het voorstel van de directie van de Anderlechtse veemarkten om een webcamera te plaatsen doet Vandenbosch af als lachwekkend. "'t Is Big Brother niet, hé".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek