Fraude met Europese landbouwgelden courant

nieuws
Vorig jaar is er voor zeker 850 miljoen euro (34 miljard frank) fraude gepleegd met geld van, of ten koste van Europa. Dat staat in het vrijdag gepubliceerde jaarrapport over de bescherming van de financiële belangen van de EU en defraudebestrijding. De echte cijfers liggen wellicht veel hoger, want het gaat enkel over de gevallen die de lidstaten vorig jaar meldden.
12 november 2000  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
Vorig jaar is er voor zeker 850 miljoen euro (34 miljard frank) fraude gepleegd met geld van, of ten koste van Europa. Dat staat in het vrijdag gepubliceerde jaarrapport over de bescherming van de financiële belangen van de EU en de fraudebestrijding. De echte cijfers liggen wellicht veel hoger, want het gaat enkel over de gevallen die de lidstaten vorig jaar meldden.

In totaal werden in 1999 1.235 gevallen van fraude gemeld, en 4.912 'onregelmatigheden', gevallen waarbij er van uitgegaan wordt dat er geen opzet in het spel was. Meer dan de helft van de fraudegevallen had met landbouw te maken.

Commissaris Michaele Schreyer (Begroting) betreurde vrijdag dat de van 1995 daterende conventie inzake de bescherming van de financiële belangen van de gemeenschap en de bijhorende protocollen nog steeds niet zijn geratificeerd door vijf lidstaten waaronder België. De definities die de landen hanteren over wat wel en niet onder fraude valt, blijven daardoor verschillen.

Schreyer verwacht dat de fraudebestrijding in de EU in de toekomst meer vruchten zal opleveren door de instelling van Olaf. Deze, vorig jaar opgerichte, dienst is in tegenstelling tot zijn voorganger Uclaf volledig onafhankelijk. Los van de door de lidstaten gemelde fraudegevallen stelde Olaf dit jaar 250 nieuwe onderzoeken in.

De Olaf-ambtenaren zijn van donderdag tot (morgen) zaterdag in het Zweedse Visby bijeen voor hun jaarlijke bijeenkomst. Dit keer wordt vooral gesproken over de strijd tegen de smokkel van sigaretten. Afgelopen jaar namen de lidstaten 570.000 kartons sigaretten (goed voor 5,7 miljard sigaretten) in beslag. Volgens Olaf is het fenomeen van de sigarettensmokkel in Europa "nauw verbonden met de georganiseerde misdaadnetwerken".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek