Franse boer is nieuwe zonnekoning

Jean-Luc Westphal, een Franse boer uit de Elzas, investeert 20 miljoen euro in 36.000 vierkante meter zonnepanelen die in de schuine daken van zijn boerderij ingebouwd worden.
25 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Jean-Luc Westphal, een Franse boer uit de Elzas, produceert niet langer alleen maar eieren en graan. Om zijn bedrijfsactiviteiten te diversifiëren, investeert de landbouwer maar liefst 20 miljoen euro in 36.000 vierkante meter zonnepanelen die in de schuine daken van zijn boerderij ingebouwd worden.

Het project moet straks 4,5 megawatt groene stroom opleveren, genoeg om 4.000 gezinnen te voorzien van stroom. Aan het persagentschap Reuters geeft de boer toe dat zijn investering niet zonder risico is. De schaalgrootte en een staatsgarantie in de vorm van een langetermijncontract voor de afname van de elektriciteit aan een inflatiegebonden gunsttarief hebben de financierders van het project over de streep getrokken. Dat zijn de Banque Populaire en Crédit Agricole.

"Vooral de schaalvoordelen hebben de banken overtuigd", zegt Jean-Luc Westphal, die de boerderij samen met zijn broer runt. De boer verwacht dat de verkoop van zijn elektriciteit jaarlijks zo'n twee miljoen euro per jaar zal opbrengen. Opmerkelijk is dat de zonnepanelen niet zomaar bovenop het dak geplaatst worden, maar wel min of meer geïntegreerd worden in het dakoppervlak. Deze technologie wordt door de overheid aangemoedigd omdat ze estethisch minder storend zou zijn voor het landschap.

In november zei de Franse minister van Leefmilieu Jean-Louis Borloo nog dat Frankrijk een leidende rol wil spelen in de technologische ontwikkeling van zonne-energie. Frankrijk stelt zich tot doel om het aandeel hernieuwbare energie tegen 2020 op te trekken tot 23 procent. Alle geïnstalleerde zonnepanelen zouden dan samen 4.500 megawatt groene stroom moeten produceren.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek