nieuws

"Frans verbod op teelt MON810 niet gerechtvaardigd"

nieuws
De Europese Voedselautoriteit Efsa heeft net zoals in 2005 de gemodificeerde maïsvariëteiten Bt11 van Syngenta en de 1507 van DuPont en Dow AgroSciences veilig bevonden voor het leefmilieu. Na de eerste positieve risico-evaluatie wierpen een aantal lidstaten bezwaren op tegen de transgene maïssoorten omdat ze schadelijk zouden zijn voor niet-doelorganismen. Maar het Efsa veegt de aangehaalde argumenten van tafel. In een ander rapport wordt het Franse verbod op de teelt van MON810 beoordeeld als "niet gerechtvaardigd".
3 november 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:45
De Europese Voedselautoriteit Efsa heeft net zoals in 2005 de gemodificeerde maïsvariëteiten Bt11 van Syngenta en de 1507 van DuPont en Dow AgroSciences veilig bevonden voor het leefmilieu. Na de eerste positieve risico-evaluatie wierpen een aantal lidstaten bezwaren op tegen de transgene maïssoorten omdat ze schadelijk zouden zijn voor niet-doelorganismen. Bij de tweede beoordeling heeft het Efsa rekening gehouden met bijkomende wetenschappelijke bevindingen, maar die veranderen volgens de instelling niets aan de uitkomst.

De lidstaten zijn het al jaren oneens over de goedkeuring van nieuwe genetisch gemanipuleerde gewassen. Ook de Europese Commissie is intern verdeeld. Daardoor wegen de adviezen van Efsa heel zwaar door in de toelatingsprocedure van de Europese Unie. Tot dusver heeft het agentschap enkel positieve adviezen over nieuwe ggo's gegeven. Tegenstanders stellen dat Efsa zich te veel baseert op de studies van de industrie.

Bij Dow AgroSciences is men alvast blij met de nieuwe beoordeling van het Efsa. "We zijn niet verrast met de vaststelling dat 1507 veilig is. We roepen de Europese beleidsmakers op om dit product zonder verdere vertraging goed te keuren zodat Europese boeren een ruimere keuze hebben bij de aanplant van insectenresistente maïs", aldus een woordvoerder.

In een ander rapport heeft het Efsa het Franse verbod op de teelt van MON810 bestempeld als "niet gerechtvaardigd". Begin dit jaar besliste de Franse regering om de enige ggo die in Europa mag geteeld worden in de ban te slaan. Het Efsa heeft de argumenten bestudeerd die aangedragen werden door de Franse overheid, maar die zouden geen gegevens bevatten die indruisen tegen de eerdere risicobeoordelingen voor deze maïssoort van het Europese voedselagentschap.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek