nieuws

"Fluctuaties op de graanmarkt worden uitvergroot"

nieuws
Synagra, de beroepsvereniging van graanhandelaars, stelt zich ernstige vragen bij de oogstprognoses die door marktkenners worden verspreid en de bijhorende berichtgeving omtrent een stijging van de voedselprijzen. "Een aantal spelers zijn gebaat met een instabiele markt en verspreiden daartoe allerhande geruchten", zegt voorzitter Jean Maertens.
9 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:55
Lees meer over:

Synagra, de beroepsvereniging van graanhandelaars, stelt zich vragen bij de oogstprognoses die worden verspreid en de daaraan gekoppelde berichten omtrent een stijging van de voedselprijzen. "Een aantal spelers zijn gebaat met een instabiele markt en verspreiden daartoe allerhande geruchten terwijl de marktbalans pas na evalutatie van de opbrengsten wordt opgemaakt", zegt voorzitter Jean Maertens.

Met de cijfers van oogstprognoses kan volgens Synagra alles aangetoond worden naargelang de doelstelling. Relevante factoren zoals de ideale weersomstandigheden voor de maïs in de VS en de grote wereldstock van 185 miljoen ton voor tarwe, dreigen daarbij op de achtergrond te geraken. "Nochtans ligt voor tarwe de ratio stock-verbruik op 30 procent, wat historisch hoog is", zegt Synagra-voorzitter Jean Maertens.

Synagra is daarom van mening dat andere elementen een belangrijke rol spelen in de volatiliteit en instabiliteit van de laatste dagen. Op donderdag vijf augustus werden op de termijnmarkt Euronext 74.729 tarwecontracten of 3.74 miljoen ton verhandeld en met de genomen opties incluis 86.841 contracten of 4.34 miljoen ton. Het gaat voornamelijk om transacties die enkel op papier gebeuren, maar die wel goed zijn voor anderhalve maal de totale Belgische productie op één dag.

"Voor internationale traders zijn prijsfluctuaties 'part of the job', maar het is onaanvaardbaar dat die instabiliteit nogmaals uitvergroot wordt door beleggingsfondsen die wars van elk marktgegeven enkel uit zijn op financiële voordelen", zegt Maertens. Voor Synagra staat op de graanmarkt voedselvoorziening aan redelijke prijzen centraal. De beroepsvereniging stelt daarom voor om speculanten uit te sluiten van de termijnmarkten in Parijs (Euronext) en Chicago (CBOT). Ook zonder de spelers die louter uit zijn op speculatie blijft er voldoende fluïditeit op de termijnmarkten, terwijl een groot stuk van de volatiliteit en instabiliteit verdwijnt, dixit Synagra.

Synagra acht het niet opportuun om de interventiestocks van de EU op de markt te brengen zoals de veevoederindustrie voorstelt. "Los van alle doemscenario’s kan een correcte prijs en marktbalans pas gevormd worden als de markt tot rust is gekomen en de opbrengsten geëvalueerd zijn". De graanhandelaars zijn wel te vinden voor het in stand houden en zelfs uitbreiden van het interventiemechanisme om regulerend te kunnen optreden. "Interventiestocks kunnen zeker hun nut bewijzen wanneer het klimaat grilliger wordt".

Synagra pleit ook voor een interventieprijs die minimaal de kostprijs voor de landbouwer dekt en ziet hierin de mogelijkheid verscholen voor een verzekering in de landbouw. Synagra betreurt dat nu reeds gesuggereerd wordt, ook vanuit landbouwmiddens, dat de brood-, pasta- en bierprijzen zullen stijgen terwijl die de laatste jaren weinig of niet daalden ondanks de sterke afname van de graanprijzen.

De vereniging van graanhandelaars vraagt dat de Europese Commissie in eerste instantie werk maakt van een regulering van de termijnmarkten en ten tweede een veilige voedselvoorziening tegen betaalbare prijzen waarborgt door het hanteren van interventiestocks. "Zowel landbouw, handel als consument zouden daarmee gebaat zijn".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek