Fischer Boel: "EU-voorstel is uitdaging voor boeren"
nieuwsVolgens Fischer Boel heeft de EU nog nooit zo'n verregaand voorstel over landbouw op tafel gelegd. Bovendien wil ze de beloften ook snel concretiseren. Op 1 maart zou er een akkoord moeten zijn met de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland over de manier waarop de verschillende vormen van exportsubsidies gelijkwaardig kunnen afgebouwd worden.
De EU-commissaris roept de Amerikanen op om hun systeem van anti-cyclische steun te hervormen. "In de EU gaan de steuntoelagen naar beneden, terwijl ze in de VS stijgen. Terwijl de productsteun vorig jaar 5,5 miljard dollar bedroeg, zal die dit jaar oplopen tot 14,1 miljard dollar. Dat is een stijging van 250 procent", benadrukt Fischer Boel.
Ze wijst er verder op dat de EU nu al de grootste invoerder is van landbouwproducten uit ontwikkelingslanden. We voeren 85 procent in van de Afrikaanse landbouwexport en 45 procent van de Latijns-Amerikaanse. We voeren evenveel landbouwproducten in van arme landen als de VS, Canada, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland samen, aldus Fischer Boel. Inzake markttoegang is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen arme en rijke landen. Op dat vlak schiet het Amerikaans voorstel tekort, luidt het.
De Deense commissaris hoopt dat de WTO-conferentie in Hongkong niet uitdraait op een mislukking. Eén van de elementen die daar moet toe bijdragen, is een pakket maatregelen voor ontwikkelingslanden, waarbij er ook een doorbraak zou moeten komen in het voor de Verenigde Staten netelige katoendossier.
Meer informatie: Key facts on EU agriculture
Lees ook: Interview: Gabriël Ysebaert: "WTO-mandaag verdraagt geen extra toegevingen"
Poll: Mag de EU in ruil voor een WTO-akkoord nog extra toegevingen doen inzake landbouw?