Fedis en Bemefa in de clinch over ggo-vrij mengvoeder

"Fedis is verontwaardigd over de eenzijdige beslissing van Bemefa om zich niet langer te houden aan de zogenaamd ‘ggo-vrije’ norm voor diervoeders", zegt gedelegeerd bestuurder Dominique Michel. De federatie van de distributiesector onderzoekt "alle mogelijke middelen" om een einde te maken aan deze situatie. Volgens Yvan Dejaegher van Bemefa zorgt de houding van Fedis voor heel wat onbegrip bij de mengvoederbedrijven.
10 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47

"Fedis is verontwaardigd over de eenzijdige beslissing van Bemefa om zich niet langer te houden aan de zogenaamd ‘ggo-vrije’ norm voor diervoeders", zegt gedelegeerd bestuurder Dominique Michel. De federatie van de distributiesector onderzoekt "alle mogelijke middelen" om een einde te maken aan deze situatie. De mengvoedersector reageert verontwaardigd.

In 2001 stelde Bemefa een lastenboek op dat criteria vastlegde voor de productie en levering van ggo-gecontroleerde mengvoeders. Die bevatten minder dan 0,9 procent ggo-bestanddelen ten gevolge van accidentele besmettingen. Eind 2007 werd dat lastenboek opgeschort door de mengvoedersector. "Eén monster op drie leverde een overschrijding op van de wettelijke norm", zegt Dejaegher. "Op die manier werd het onmogelijk om dat lastenboek om een geloofwaardige manier te handhaven".

Begin vorig jaar startten Bemefa en Fedis een dialoog op om een alternatief lastenboek uit te werken. Die alternatieven zijn gebaseerd op maatschappelijk verantwoorde diervoederstromen, waarbij criteria zoals ontbossing en arbeidsvoorwaarden in rekening genomen worden zonder dwingende eisen te stellen op het vlak van ggo’s. Begin dit jaar werd deze aanpak formeel voorgelegd aan de distributiesector.

"Fedis spreekt zich absoluut niet uit voor of tegen genetisch gemodificeerd voedsel. Maar wij vinden wel dat het niet aan de mengvoederfabrikanten is om keuzes te maken over de plaats die genetisch gemodificeerd voedsel in het dagelijkse leven zal krijgen. Die keuze komt de consument toe", aldus Michel. Fedis heeft in een brief aan Bemefa laten weten dat haar beslissing om die reden "onaanvaardbaar" is.

Bemefa benadrukt dat de consument zijn keuzevrijheid wel degelijk behoudt. "Wel is het zo dat ggo-gecontroleerde mengvoeders enkel geproduceerd kunnen worden in speciaal daarvoor uitgeruste productie-eenheden die uitsluitend dergelijke grondstoffen gebruiken", zegt Dejaegher. "Die volledig gescheiden productie heeft uiteraard een forse meerprijs tot gevolg. Slechts een zeer beperkt aantal productie-eenheden in ons land heeft zich in dit aanbod gespecialiseerd".

De mengvoederfabrikanten wijzen er tot slot op dat een deskundige van Fedis vorig jaar onderschreven heeft dat de productie van ggo-gecontroleerde mengvoeders een volledig gescheiden productie vereist. Wat de maatschappelijk verantwoorde dierstromen betreft, hoopt Bemefa dit jaar reeds 100.000 ton gecertificeerde soja te kunnen invoeren.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek