nieuws

Europese erkenning NK603-maïs voor humane voeding

nieuws
De Europese Commissie heeft vrijdag de toelating verleend om voeding en voedingsingrediënten op de markt te brengen die genetisch gemodificeerde NK603-maïs bevatten. Eerder had de EU al het licht op groen gezet voor de invoer ervan en het gebruik als veevoeder en voor industriële verwerking.
5 november 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
De Europese Commissie heeft vrijdag de toelating verleend om voeding en voedingsingrediënten op de markt te brengen die genetisch gemodificeerde NK603-maïs bevatten. Eerder had de EU al het licht op groen gezet voor de invoer ervan en het gebruik als veevoeder en voor industriële verwerking.

Door de nieuwe maatregel kunnen in de EU de gemodificeerde NK603-maïs en al zijn afgeleide producten voortaan voor zowel voor menselijke als dierlijke consumptie gebruikt worden. Het gewas mag echter nog steeds niet geteeld en geoogst worden in Europa. Producten die de bewuste maïssoort bevatten, moeten dit - volgens de Europese voorschriften - duidelijk labelen.

NK603-maïs wordt genetisch gemodificeerd om de plant resistent te maken tegen de pesticide glyphosfaat. Deze herbicide vergemakkelijkt de onkruidbestrijding in de maïsteelt. De erkenning om de maïssoort ook als humane voeding te vermarkten, gaat onmiddellijk in. De vraag hiervoor werd ingediend door Monsanto.

Europees commissaris van Volksgezondheid David Byrne blikt met tevredenheid terug op zijn mandaat als het om GGO's gaat. "We zijn er de voorbije jaren in geslaagd een beleid op poten te zetten dat het gebruik van GGO's combineert met strikte procedures voor de erkenning van GGO-gewassen en de labeling van GGO-producten". Volgens Byrne kunnen de consumenten hierdoor een bewuste keuze maken om al dan niet GGO-voeding te kopen.

Meer informatie over het Europese GGO-beleid: Food and Feed Safety - Biotechnology

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek