nieuws

Europese bietentelers overhandigen eisenpakket

nieuws
Beperkte delegaties van Belgische en enkele Europese boerenorganisaties hebben maandag betoogd tegen de hervorming van het Europese suikerbeleid. Met deze symbolische actie voor het Justus Lipsius-gebouw in Brussel benadrukten de bietentelers dat de boeren niet beter worden van meer vrijhandel, niet in het Noorden en evenmin in het Zuiden.
22 november 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Beperkte delegaties van Belgische en enkele Europese boerenorganisaties hebben maandag betoogd tegen de hervorming van het Europese suikerbeleid. Met deze symbolische actie voor het Justus Lipsius-gebouw in Brussel wilden de manifestanten hun eisen duidelijk maken aan de EU-ministers van Landbouw. Die hadden er later op de dag een eerste inhoudelijke debat over de hervorming van de subsidiëring aan de bietentelers.

De voorzitter van de vergadering, de Nederlandse minister van Landbouw Cees Veerman, hield de boeren voor dat een hervorming "onvermijdelijk" is. Ten eerste omdat alle andere gesubsidieerde landbouwsectoren al hervormd zijn, met een subsidiëring die minder gericht is op productie en meer op milieu en kwaliteit. Ten tweede is een hervorming internationaal onvermijdelijk. De Wereldhandelsorganisatie WTO eist een grondige bijsturing, net als een hele reeks niet-EU-landen.

De boeren zelf vrezen dat een hervorming veel landbouwbedrijven en suikerraffinaderijen tot sluiten zal dwingen. Zij willen niet dat Europa toegeeft aan concurrenten als Brazilië en Australië. De bietenboeren genieten ook de steun van Oxfam. “Wij willen samen met de boeren front vormen omdat zowel de boeren in het noorden als in het zuiden recht hebben op een eerlijke prijs voor hun producten”, aldus Thierry Kesteloot van de Belgische afdeling van Oxfam-Solidariteit.

De EU-lidstaten zijn verdeeld. De standpunten weerspiegelen nogal de eigen situatie op de suikermarkt. De landen die geen relevante suikerindustrie hebben, maar wel mee betalen aan EU-subsidies, willen een grondige hervorming. Bij de landen die wel belangrijk zijn op de suikermarkt, hangt het standpunt af van de concurrentiekracht van de sector op nationaal niveau. De sterke landen zijn meer hervormingsgezind dat de zwakke, die veel sluitingen vrezen.

De vorige eurocommissaris voor landbouw, Franz Fischler, wou de subsidies en de productiequota duidelijk terugschroeven. De nieuwe Commissie zal dit in grote mate volgen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek