nieuws

Europese Unie maakt komaf met restant van boterberg

nieuws
De EU-lidstaten hebben een unanieme overeenkomst bereikt om bijna alle overblijvende stockvoorraden van interventieboter op de Europese markt te brengen. Het gaat om ongeveer 5.600 ton uit Spanje, 420 ton uit Tsjechië en 78 ton uit Finland. In de voorraadkamers liggen nu enkel nog beperkte hoeveelheden boter uit Spanje, Portugal, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk. De EU startte met interventiemechanismen in 1964. De stockvoorraden bereikten hun hoogste peil in 1986 toen maar liefst 1,3 miljard ton boter opgeslagen lag.
2 april 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:37
De EU-lidstaten hebben een unanieme overeenkomst bereikt om bijna alle overblijvende stockvoorraden van interventieboter op de Europese markt te brengen. Het gaat om ongeveer 5.600 ton uit Spanje, 420 ton uit Tsjechië en 78 ton uit Finland. Deze boter wordt verkocht aan een minimumprijs van 243,05 euro per 100 kg. In de Europese voorraadkamers liggen nu enkel nog beperkte hoeveelheden boter uit Spanje, Portugal, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk.

Als gevolg van positieve prijsontwikkelingen op de zuivelmarkt wordt het interventiesysteem in Spanje opgedoekt. Het blijft enkel nog gelden voor Portugal. De Europese Unie startte met interventiemechanismen in 1964. De stockvoorraden bereikten hun hoogste volume in 1986 toen de Europese Unie maar liefst 1,3 miljard ton boter in stock had.

In die periode lagen de melkplassen en boterbergen onder vuur in de publieke opinie. De invoering van de melkquota legde de productie aan banden. Door de jongste Europese beleidshervormingen in de zuivelsector naderen de EU-prijzen steeds meer de wereldmarktprijs en krijgen landbouwers rechtstreekse inkomenssteun uitbetaald, gekoppeld aan randvoorwaarden. Begin 2006 werden de laatste stockvoorraden van melkpoeder al verkocht.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek