nieuws

"Energiemaïs moet opmars biogas stimuleren"

nieuws
Biogas dat kan worden opgewekt uit mest, organisch afval en energiegewassen is aan een sterke opmars bezig in Vlaanderen. In 2005 maakten landbouwgewassen slechts één procent uit van de inputstroom van vergistingsinstallaties. "De verwachting is dat dit aandeel in de toekomst sterk zal stijgen. Energiemaïs of biogasmaïs biedt hiervoor heel wat mogelijkheden", zegt Bruno Mattheeuws van Biogas-E vzw. Dinsdag wordt een demoveld met energiemaïs geoogst in Zomergem.
5 oktober 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:34
Biogas is aan een sterke opmars bezig in Vlaanderen. Momenteel worden zes installaties gebouwd en zijn er nog een heel aantal vergunningen in aanvraag. Biogas kan opgewekt worden uit mest, organisch afval en energiegewassen. In 2005 maakten landbouwgewassen slechts één procent uit van de inputstroom van vergistingsinstallaties. "De verwachting is dat dit aandeel in de toekomst sterk zal stijgen. Energiemaïs of biogasmaïs biedt hiervoor heel wat mogelijkheden", zegt Bruno Mattheeuws van Biogas-E vzw.

De teelt van energie- of biogasmaïs is nieuw in Vlaanderen. In samenwerking met de Hogeschool West-Vlaanderen werd een demoveld met energiemaïs bij landbouwer Bernard Willems in Zomergem ingezaaid. Er werden in totaal zeven verschillende rassen ingezaaid. "De groei kwam door de slechte weersomstandigheden slecht op gang, maar de groeiachterstand werd snel ingehaald. Op 11 september werden stengelhoogtes van 2,5 tot 3 meter genoteerd", vertelt Mattheeuws.

Waarom speciaal energiemaïs telen? "Met traditionele kuilmaïsrassen kan nu al 60.000 kWh/ha aan methaangas geproduceerd worden, goed voor het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van 5 tot 6 gezinnen. Voor biogas- of energiemaïs beloven de zaadproducenten een meeropbrengst tot 30 ton vers gewicht per hectare. Dit zo betekenen dat energiemaïs twee tot drie gezinnen extra zou kunnen voorzien van groene elektriciteit per hectare in vergelijking met traditionele maïs", vervolgt Bruno Mattheeuws.

Volgende week wordt het demoveld in Zomergegm geoogst en voor Biogas-E is dit een belangrijk symbolish gegeven. "Het staat vast dat dergelijke maïs voor energiewinning aan belang zal winnen in de nabije toekomst", aldus Mattheeuws. "Vandaar dat wij dit als een belangrijke mijlpaal in de verdere opmars van biogas zien".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek