nieuws

Electrabel investeert drie jaar lang fors in biomassa

nieuws
Electrabel investeert de volgende drie jaar fors in elektriciteitsproductie op basis van biomassa. De stroomproducent bouwt daarvoor centrales in binnen- en buitenland met een totaal vermogen van minstens 500 megawatt. Die kunnen evenveel stroom leveren als het verbruik van driekwart miljoen gezinnen.
10 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
Electrabel investeert de volgende drie jaar fors in elektriciteitsproductie op basis van biomassa. De stroomproducent bouwt daarvoor centrales in binnen- en buitenland met een totaal vermogen van minstens 500 megawatt. Die kunnen evenveel stroom leveren als het verbruik van driekwart miljoen gezinnen. Dat schrijft De Tijd.

De nieuwe biomassacentrales komen er vooral in het buitenland. In de Nederlandse provincie Gelderland plant Electrabel een centrale van 120 megawatt. Ook op andere locaties in Nederland en in Polen trekt Electrabel de kaart van de biomassa. Electrabel heeft zeven biomassacentrales in België (ruim 150 megawatt), onder andere in Ruien en Langerlo. In het buitenland zijn er vier (240 megawatt).

De centrale Les Awirs, de grootste Belgische biomassacentrale van Electrabel in de buurt van Luik, werd woensdag overigens in gebruik genomen. In een van de vijf stookketels worden houtkorrels verbrand. Deze grondstof komt voornamelijk uit Canada. Met dit project blaast Electrabel Awirs, een ingedommelde centrale uit de jaren vijftig, nieuw leven in. Eén eenheid van Awirs wordt nog gebruikt voor de opwekking van stroom met fossiele brandstoffen. Voor de andere eenheden worden de opties bekeken.

De Luikse biomassa-eenheid heeft een capaciteit van 80 megawatt. Electrabel investeerde ruim 6 miljoen euro om de verbanding van houtkorrels mogelijk te maken. Omdat die grondstof twee tot drie keer duurder is dan steenkool, is de investering enkel rendabel met steunmaatregelen, zegt Electrabel. De milieuvriendelijke stroomopwekking in Awirs levert 400.000 groenestroomcertificaten op. Tegen marktvoorwaarden levert dat 35 tot 40 miljoen euro per jaar op.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek