"Een vijfde vissersschepen aan rand failissement"
nieuwsDe Vlaamse visserij telt nog een 120-tal actieve vissersschepen. Die zorgen voor het emplooi van 900 arbeidskrachten aan boord en een kleine 5.000 mensen aan wal. De sector is echter in ademnood door de hoge brandstofprijzen. "Nu betalen we ongeveer 0,36 euro per liter terwijl dat begin jaren negentig maar 0,12 euro per liter was", aldus Beernaert.
Tegenover de stijgende kosten staan dalende inkomsten door de Europese quotamaatregelen. "Elk jaar opnieuw moeten we inbinden en minder vangen. In totaal wordt zeventig procent minder gevist. Iemand die tien jaar geleden zware investeringen deed, heeft het nu erg moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Een vijfde van de vissersschepen staat aan de rand van het faillissement", luidt het.
De maritieme school in Knokke-Heist sluit haar deuren omdat er te weinig leerlingen zijn. "Als je hard werkt, kan je als visser nochtans binnen zijn na tien of twintig jaar. Weinig jongeren zijn nog bereid overuren te kloppen en in het weekend te werken. Ze willen enkel nog van maandag tot vrijdag varen en dat kan niet. Als matroos ben je jaarlijks al snel 200 dagen van huis. Vroeger waren we zelfs 317 dagen per jaar op zee", besluit Beernaert.
Volgende week leest u in geVILT veel meer over de uitdagingen voor de Vlaamse visserij.