Eén landbouwer op zes vraagt derogatie online aan

Voor 2010 dienden 3.508 landbouwers een aanvraag tot derogatie in. Van die groep maakten 601 landbouwers of één op zes gebruik van 'Mestbanking', het internetloket van de Mestbank. Het was voor het eerst dat de Mestbank niet meer standaard een papieren derogatieaanvraag naar elke landbouwer verstuurde.
1 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:53
Lees meer over:

Voor 2010 dienden 3.508 landbouwers een aanvraag tot derogatie in. Van die groep maakten 601 landbouwers of één op zes gebruik van 'Mestbanking', het internetloket van de Mestbank. "De vermindering van de papierlast was duidelijk een succes", zegt Koen Desimpelaere van de Mestbank. Het was voor het eerst dat de Mestbank niet meer standaard een papieren derogatieaanvraag naar elke landbouwer verstuurde.

Omdat het de eerste keer was dat landbouwers geen aanvraagformulier toegestuurd kregen, wilde de Mestbank het zekere voor het onzekere nemen. Landbouwers die in 2009 derogatie verkregen en begin februari nog geen aanvraag voor 2010 ingediend hadden, kregen een herinnering toegestuurd.

Dit jaar vroegen 3.508 landbouwers derogatie aan. Vorig jaar waren er dat 3.493. Uiteindelijk werden in 2009 aan 3.280 boeren afwijkende bemestingsnormen toegekend, goed voor een areaal van 81.300 hectare.

Wie derogatie aangevraagd heeft, moet nog wel op de verzamelaanvraag 2010 van de landbouwadministratie bevestigen op welke percelen hij effectief derogatie toepast. Als hij op die verzamelaanvraag geen percelen aanduidt, dan kan ook geen derogatie toegekend worden.

Aan derogatie zijn strikte voorwaarden verbonden die de betrokken landbouwers moeten naleven. Eén van de voorwaarden is het opmaken van een bemestingsplan en -register vóór 15 februari.

De Mestbank zal landbouwers hierbij begeleiden. Ze zal bij een aantal landbouwers hun bemestingsplan opvragen, nakijken op volledigheid en toetsen aan de voorwaarden voor derogatie. Daarna krijgen de betrokken landbouwers tips en eventuele aanbevelingen om hun bemesting aan te passen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek