nieuws

Duitse SPD-fractie wil afschaffing suikersubsidies

nieuws
De SPD-fractie in de Bundestag heeft zich uitgesproken voor een complete afschaffing van de gesubsidieerde suikerexport, zodat de prijs op de wereldmarkt niet langer vertekend wordt. Dat blijkt uit een positiedocument dat de sociaal-democratische parlementsleden op een vergadering goedkeurden. Op basis van het document begint de SPD dit voorjaar onderhandelingen met de groene coalitiepartner om een gemeenschappelijk wetsontwerp in de Bundestag in te dienen.
26 januari 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
De SPD-fractie in de Bundestag heeft zich uitgesproken voor een complete afschaffing van de gesubsidieerde suikerexport, zodat de prijs op de wereldmarkt niet langer vertekend wordt. Dat blijkt uit een positiedocument dat de sociaal-democratische parlementsleden op een vergadering goedkeurden. Op basis van het document begint de SPD dit voorjaar onderhandelingen met de groene coalitiepartner om een gemeenschappelijk wetsontwerp in de Bundestag in te dienen. Dat meldt Dirk Bergen, Vlaamse landbouwraad in Berlijn.

De SPD pleit ervoor de subsidies waarmee jaarlijks circa zes miljoen ton bietsuiker tegen dumpingprijzen op de wereldmarkt verkocht wordt, af te schaffen. Deze eis gaat veel verder dan het voorstel dat de Europese Commissie voor de hervorming van het Europese suikerregime gedaan heeft. Dat voorziet in een productiedaling van 2,8 miljoen ton. Als het van de SPD afhangt, kunnen productiequota in de EU vanaf midden 2006 vrij verhandeld worden en kunnen producenten in het buitenland contingenten bijkopen.

Voor de armste ontwikkelingslanden en voormalige kolonies wordt gedacht aan een quotum- en tolvrije toegang op de EU-markt, weliswaar tegen meer aan de wereldmarkt tegemoetkomende afgifteprijzen dan voorheen. Een “actieplan suiker” moet de ACP-landen helpen hun export onafhankelijker van de EU te maken.

Volgens Michael Müller van de SPD-fractie verenigt het plan op een faire manier de belangen van internationale verplichtingen en verzuchtingen van landbouwers, suikerindustrie, suikergebruikers en vakbonden. Tegelijkertijd onderstreept het de doelen van de bondsregering inzake ontwikkelingssamenwerking. Bijzonder belangrijk zijn passende overgangstermijnen voor de betrokken sectoren en herstructureringshulp voor de direct getroffen landbouw en suikerproducenten. Om arbeidsplaatsen en inkomens op het platteland veilig te stellen, moeten alternatieven ontwikkeld worden zoals de uitbreiding van de teelt van hernieuwbare grondstoffen, luidt het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek