Kwart minder salmonellabesmettingen in 2004
nieuwsDe forse daling van het aantal salmonellabesmettingen heeft te maken met de hoge temperaturen tijdens de zomer van 2003. Maar anderzijds blijken ook de maatregelen in de veehouderij effectief. "We hebben sinds 2004 meer bedrijven in de pluimveesector verplicht om tegen salmonella te vaccineren", weet woordvoerder Pascal Houbaert van het Voedselagentschap. "Zo mogen eieren van bedrijven die mogelijk besmet zijn enkel verkocht worden aan bedrijven die de eieren op hoge temperatuur verwerken".
Toch scoort België met meer dan 9.500 salmonella-infecties meer dan het dubbele van het Europees gemiddelde. Het probleem stelt zich het scherpst in Vlaanderen. "Wie de kaart van België bekijkt, ziet een grote concentratie van salmonella-infecties niet boven de taalgrens", zegt Jean-Marc Collard van het Nationale Referentiecentrum voor Salmonella en Shigella. "Maar een echte verklaring is daar niet voor. Het wordt onderzocht".