nieuws

Kwart minder salmonellabesmettingen in 2004

nieuws
Vorig jaar stelde het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) in ons land 9.569 salmonellabesmettingen vast. Dat is een kwart minder dan in 2003 toen er 12.895 gevallen waren. Vooral de minder warme zomer van 2004 zorgt voor een opmerkelijke daling. Salmonella blijft verantwoordelijk voor bijna twee op drie voedselvergiftigingen. Het risico is het grootst bij het eten van rauwe eieren en varkensvlees, aldus Het Belang van Limburg.
11 mei 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Vorig jaar stelde het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) in ons land 9.569 salmonellabesmettingen vast. Dat is een kwart minder dan in 2003 toen er 12.895 gevallen waren. Vooral de minder warme zomer van 2004 zorgt voor een opmerkelijke daling. Salmonella blijft verantwoordelijk voor bijna twee op drie voedselvergiftigingen. Het risico is het grootst bij het eten van rauwe eieren en varkensvlees, aldus Het Belang van Limburg.

De forse daling van het aantal salmonellabesmettingen heeft te maken met de hoge temperaturen tijdens de zomer van 2003. Maar anderzijds blijken ook de maatregelen in de veehouderij effectief. "We hebben sinds 2004 meer bedrijven in de pluimveesector verplicht om tegen salmonella te vaccineren", weet woordvoerder Pascal Houbaert van het Voedselagentschap. "Zo mogen eieren van bedrijven die mogelijk besmet zijn enkel verkocht worden aan bedrijven die de eieren op hoge temperatuur verwerken".

Toch scoort België met meer dan 9.500 salmonella-infecties meer dan het dubbele van het Europees gemiddelde. Het probleem stelt zich het scherpst in Vlaanderen. "Wie de kaart van België bekijkt, ziet een grote concentratie van salmonella-infecties niet boven de taalgrens", zegt Jean-Marc Collard van het Nationale Referentiecentrum voor Salmonella en Shigella. "Maar een echte verklaring is daar niet voor. Het wordt onderzocht".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek