Doorbraak bij het seksen van sperma
nieuwsDe nieuwe technologie maakt gebruik van een antilichaam, dat zich hecht aan alle sekse-specifieke eiwitten in sperma. Vervolgens worden de ongewenste eiwitten weggehaald en blijft er enkel sperma over dat gegarandeerd mannelijk of gegarandeerd vrouwelijk vee voortbrengt. De uitvinders benadrukken dat daaraan geen genetische manipulatie te pas komt.
Microbix schat dat de techniek de veehouderij in de rijke lidstaten 4,2 miljard euro bespaart. Het bedrijf denkt een deel daarvan te kunnen verdienen met royalty-afspraken met spermaproducenten. Volgens Microbix kan de techniek direct worden opgenomen in de bestaande distributiekanalen van de KI-markt. Het bedrijf heeft 3 jaar uitgetrokken voor verdere ontwikkeling en het testen in de praktijk. In 2008 is de commerciële lancering voorzien.
Vooral in de melkvee- en vleesveehouderij zou de techniek tot een revolutie moeten leiden. Uitvinder Peter Blecher: "Kunstmatige inseminatie is al 50 jaar de gouden norm in de commerciële landbouw. Als de techniek om sperma te seksen op de markt komt, is dat de grootste doorbraak in de sector sinds KI zelf".
Bij de Vlaamse Rundveevereniging (VRV) die zelf ook proeven uitvoert op basis van deze techniek, is men iets voorzichtiger. "De komende jaren kan de techniek zorgen voor een rendementsverhoging", vertelt Jan Dekeyser van VRV, "maar momenteel liggen de bevruchtingscijfers van gesekst sperma te laag om er economisch voordeel uit te halen. Onze R&D-afdeling zoekt momenteel wel naar mogelijkheden om die bevruchtingscijfers omhoog te krijgen. Eens dat gerealiseerd wordt, kan de techniek inderdaad een belangrijke doorbraak betekenen voor de sector".