Diepvriesgroentetelers leggen eisen op tafel
nieuwsMeststoffen en gewasbeschermingsmiddelen zijn in kostprijs met ongeveer 20 procent gestegen in vergelijking met 2000. De prijs van stookolie is zelfs met 35 procent omhoog gegaan. "Omdat de onderhandelde contractprijzen niet mee stijgen, kan een teler nooit meer een slecht seizoen te boven komen", zegt Meulemeester.
Om het tij te keren, hebben de boerenorganisaties bij de eerste besprekingen met de verwerkende industrie een aantal eisen geformuleerd. Naast hogere contractprijzen dringen de telers aan op nog een aantal andere modaliteiten die het inkomen moeten opkrikken. Zo willen ze hogere maximale financiële opbrengsten voor akkerbouwteelten, een vroegere bekendmaking van de vrije prijs voor intensieve teelten en een andere aanpak bij de tarrering.
De landbouworganisaties dringen aan op een snel antwoord van de diepvriesgroentebedrijven. "We rekenen er op dat de afnemers die het goed menen met de Vlaamse diepvriessector meer dan vorig jaar hun stem laten horen", besluit Meulemeester.