"De Mestbank is geen Pestbank"

De Mestbank ontving donderdag een delegatie boeren, ging in gesprek met hen en luisterde naar hun grieven. De Mestbank toonde begrip voor de argumenten van de landbouwers, maar weerlegt met klem dat de Mestbank een pestbank zou zijn. “Wij vinden het partnerschap met de landbouwsector juist belangrijk om tot een betere waterkwaliteit te komen”, zegt woordvoerder Jan Mosselmans.
3 maart 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:58
Lees meer over:

De Mestbank ontving donderdag een delegatie boeren, ging in gesprek met hen en luisterde naar hun grieven. De Mestbank toonde begrip voor de argumenten van de landbouwers, maar weerlegt met klem dat de Mestbank een pestbank zou zijn. “Wij vinden het partnerschap met de landbouwsector juist belangrijk om tot een betere waterkwaliteit te komen”, zegt Jan Mosselmans, woordvoerder van de Vlaamse Landmaatschappij.

De werking van de Mestbank vormde het mikpunt van de actievoerders. De Mestbank heeft daarbij oor naar een aantal punten van kritiek, maar vindt het anderzijds belangrijk dat deze gefundeerd zijn. “Een goed overzicht op de activiteiten die de Mestbank vandaag reeds ten bate van de landbouw ontplooit, kan hierbij helpen”, suggereert Mosselmans.

Reeds verschillende jaren organiseert de Mestbank voorlichtingsvergaderingen en zitdagen, geeft ze begeleiding via telefonische contactname, persoonlijke ontvangsten, een bezoek aan bedrijven of via vrijwillige audits. Landbouwers maken volgens de Mestbank dankbaar gebruik van deze dienstverlening.

Vorig jaar vroegen een duizendtal landbouwers persoonlijke begeleiding aan en bij de tussentijdse resultaten van de mestbalans nam de Mestbank zelf contact op met 1.400 bedrijven. Een 300-tal landbouwers met een risico-nitraatresidu werd gecontacteerd voor een vrijwillige audit. Dat 90 procent van de landbouwers op het aanbod inging, noemt de woordvoerder een bewijs dat heel wat landbouwers inspanningen willen leveren om op een milieuvriendelijke manier te bemesten.

De Mestbank heeft op bedrijfsniveau een knipperlichtfunctie uitgebouwd. Met tussentijdse rapporten en eindrapporten over mestverhandelingen, de melding van de mestverwerkingsplicht, het overzicht van de gemiddelde rundveebezetting en rundveeproductie, krijgen land- en tuinbouwers elk jaar opnieuw gepersonaliseerde informatie op maat van hun bedrijf.

Er worden ook zes rekenprogramma’s via de website van de Vlaamse Landmaatschappij aangeboden die een handig hulpmiddel zijn voor het mestmanagement op het bedrijf. In één jaar tijd werd het rekensysteem ‘BASsistent’ 1.500 keer gedownload.

De Mestbank beseft dat voor sommige landbouwers de drempel nog hoog is. “Die drempel willen we alsmaar meer wegwerken. Bij de Mestbank is immers iedereen welkom en krijgt iedereen advies”, zegt Mosselmans.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek