nieuws

DSM claimt doorbraak in productie biobrandstoffen

nieuws
Het Nederlandse chemiebedrijf DSM heeft aangekondigd dat het een doorbraak heeft bereikt in de productie van biobrandstoffen. Het bedrijf heeft een techniek ontwikkeld op basis van enzymen en gisten die sneller en efficiënter bio-ethanol kan produceren uit organisch afval.
2 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:55
Lees meer over:

Het Nederlandse chemiebedrijf DSM heeft aangekondigd dat het een doorbraak heeft bereikt in de productie van biobrandstoffen. Het bedrijf heeft een techniek ontwikkeld op basis van enzymen en gisten die sneller en efficiënter bio-ethanol kan produceren uit organisch afval. "De opbrengst van bio-ethanol uit organische stoffen kan door deze techniek nog verdubbelen", klinkt het bij DSM.

De tweede generatie biobrandstoffen wordt gehaald uit overschotten uit de landbouw, zoals maïsstengels of stro, en uit energiegewassen die niet concurreren met de voedselproductie omdat ze groeien op land dat niet geschikt is voor het produceren van voedselgewassen. De productie ervan is veel duurzamer dan die van de eerste generatie biobrandstoffen die uit maïs of andere voedingsproducten worden gehaald.

De doorbraak van DSM is een gevolg van twee aparte innovaties. Enerzijds heeft het bedrijf enzymen kunnen identificeren die veel gemakkelijker en efficiënter biomassa kunnen omvormen tot suikers. Bovendien functioneren ze bij hogere temperaturen. Deze unieke eigenschappen zorgen ervoor dat er minder enzymen nodig zijn, dat de contaminatie tijdens het fermentatieproces beter gecontroleerd kan worden en dat er minder energie voor nodig is. Ook de duur van het proces kan ingekort worden.

De tweede innovatie van DSM bestaat uit een nieuwe, geavanceerde gistingstechniek. Die is in staat om alle suikercomponenten in biomassa om te zetten in ethanol. Het bedrijf beweert dat de opbrengst via deze techniek verhoogd kan worden met 100 procent in vergelijking met de technieken die vandaag worden gebruikt. "De combinatie van deze twee technieken maakt van de tweede generatie biobrandstoffen een levensvatbaar alternatief voor de eerste generatie biobrandstoffen en voor fossiele brandstoffen", beweert DSM.

Zakenbank UBS berekende onlangs dat bio-ethanol van de tweede generatie het komende decennium de belangrijkste brandstof wordt voor transportmiddelen, met een geschatte marktwaarde van ruim 65 miljard euro per jaar vanaf 2022.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek