Crevits trekt boetes wegens te hoog nitraatresidu in

Bij een evaluatie van de voorbije drie meetcampagnes is een grote variatie vastgesteld tussen de analyseresultaten op het nitraatresidu van de verschillende labo's. Daarom stelt minister van Leefmilieu Hilde Crevits een aantal maatregelen voor om een verfijning van de metingen te bekomen. De boetes die aan boeren opgelegd werden in 2007 zullen terugbetaald worden aan de betrokkenen. Voor de testresultaten in 2008 worden geen boetes opgelegd.
24 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Bij een evaluatie van de voorbije drie meetcampagnes is een grote variatie vastgesteld tussen de analyseresultaten op het nitraatresidu van de verschillende labo's. Daarom stelt minister van Leefmilieu Hilde Crevits enkele maatregelen voor om een verfijning van de metingen te bekomen. Bedrijven met een te hoog nitraatresidu zien hun boete wegvallen.

In 2008 is het percentage meetplaatsen met minstens één overschrijding van de Europese nitraatnorm gedaald tot 32 procent. Twee jaar eerder bedroeg dat percentage nog 42 procent. "De daling van de verontreiniging heeft zeker te maken met gewijzigde landbouwpraktijken", aldus Crevits. "Vastgesteld werd dat de land- en tuinbouwers wel degelijk rekening hebben gehouden met de metingen van het nitraatresidu. Dit beleidsinstrument is dus van onschatbare waarde".

Maar met de analyseresultaten van de metingen is een en ander niet volgens de regels van de kunst verlopen. Grondstalen nemen en analyseren vergt een uiterste precisie om tot goede vergelijkbare resultaten te komen. De analyseresultaten op het nitraatresidu van de diverse labo's waren echter helemaal niet gelijklopend.

Na overleg met de Mestbank, proefcentra, het VITO en wetenschappers beslist Crevits om bij te sturen. Zo worden de methodes van grondstaalname en analyse verfijnd en gestandaardiseerd. De erkenning van labo's zal voortaan gepaard gaan met een audit en bovendien zullen de erkende labo's bijgestaan worden door het VITO. Staalnemers moeten een opleiding volgen waar een praktijkproef aan vastgekoppeld wordt. Het gps-systeem voor de opvolging van de staalnemers door de Mestbank wordt verder uitgebouwd.

De boetes die aan boeren opgelegd werden in 2007 zullen terugbetaald worden aan de betrokkenen. Voor de testresultaten in 2008 worden geen boetes opgelegd. Deze bedrijven worden echter wel als risicobedrijven beschouwd. In de praktijk betekent dit dat ze nauw zullen opgevolgd worden door de Mestbank, door middel van een verplichte audit, de opmaak van zowel een bemestingsplan als -register en verplichte staalnames op hun kosten dit najaar.

In een nieuw uitvoeringsbesluit van het mestdecreet zal een nieuwe grenswaarde van het nitraatresidu worden bepaald. Daarin wordt vastgesteld vanaf welke correct gemeten nitraatresiduwaarde er boetes en administratieve maatregelen zullen opgelegd worden. Deze sancties zullen toegepast worden op de staalnamecampagne van 2009. Een eerste versie van een ontwerp van besluit voor de erkenning van labo's zal binnen een tweetal weken klaar zijn. Daarna kan het de procedure tot goedkeuring door de Vlaamse regering volgen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek