nieuws

Consument wil meer inzicht in de voedselketen

nieuws
De consument wil beter weten hoe zijn voedsel geproduceerd wordt. Dat blijkt uit een proefproject rond voedselveiligheid van het Voedselagentschap, de FOD Volksgezondheid en de Koning Boudewijnstichting. Het proefproject, waarvoor een rechtstreekse dialoog werd opgezet met 30 burgers, is een primeur voor ons land.
21 april 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
De consument wil beter weten hoe zijn voedsel geproduceerd wordt. Dat blijkt uit een proefproject rond voedselveiligheid van het Voedselagentschap, de FOD Volksgezondheid en de Koning Boudewijnstichting (KBS). Het proefproject, waarvoor een rechtstreekse dialoog werd opgezet met 30 burgers, is een primeur voor ons land.

De betrokken organisaties wilden met het project nagaan hoe de Belgische consument tegenover de problematiek staat. Daarvoor organiseerden ze, verspreid over verschillende dagen, een dialoog tussen experts, overheid en dertig willekeurig gekozen Belgische burgers. De vraag die centraal stond, was "Voedselveiligheid, tot welke prijs?".

De belangrijkste vaststelling is dat de burger meer inzicht wil in hoe zijn voedsel geproduceerd wordt. Dat kan volgens de dertig consumenten onder meer door een betere band tussen consument en producent, een verbetering van het milieu en het herbekijken van de productiemethodes. Opvallend is dat de geconsulteerde consumenten voor betrouwbaar voedsel niet meer willen betalen en beseffen dat een nulrisico wat betreft voedselveiligheid niet haalbaar is. Uit het onderzoek blijkt ook dat de consument bezorgd is over de leefbaarheid van kleine producenten en distributeurs.

"Verhelderend en zeer nuttig", zegt Piet Vanthemsche, gedelegeerd bestuurder van het Voedselagentschap, over de resulaten. "Dat voedelsveiligheid voor de consument meer inhoudt dan wij tot nu toe dachten, is een belangrijke les die we hebben geleerd". Voor de burger vallen ook variatie, authenticiteit, 'natuurlijkheid', hygiëne, versheid, zuiverheid en kwaliteit van de ingrediënten onder de noemer. Experts en overheid beperken zich vaak tot "chemische contaminatie en microbiologiscche risico's".

De nieuwe 'dialoog'-aanpak komt overgewaaid uit het buitenland. Het is de eerste keer dat in België een dergelijk proefproject is opgezet. De Koning Boudewijnstichting wil het niet bij die ene keer laten en pleit voor een supra-federaal orgaan dat voor alle ministeries dergelijke dialogen met burgers kan organiseren. Ook het Voedselagentschap en minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) zijn daarvoor gewonnen.

Een nadeel van de aanpak is wel het prijskaartje: 120.000 euro. "Dat is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat het een eerste project was", aldus de Koning Boudewijn Stichting.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek