Constructeurs lijden onder stijgende staalprijzen

De constructeurs van land- en tuinbouwmaterieel luiden de alarmbel. Sinds december 2003 zijn de staalprijzen voortdurend gestegen, tot soms bijna 60 procent. Dat meldt de federatie Agoria in een persmedelding. Minister Moerman beloofde eerder reeds de situatie van nabij op te volgen.
19 juli 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
De constructeurs van land- en tuinbouwmaterieel luiden de alarmbel. Sinds december 2003 zijn de staalprijzen voortdurend gestegen, tot soms bijna 60 procent. Dat meldt de federatie Agoria in een persmedelding.

Aangezien het aandeel van staal in de producten van de constructeurs tot 50 procent kan oplopen in het geval van materieel voor grondbewerking, is de kostprijs van de uitrusting onvermijdelijk gestegen. Verschillende constructeurs van land- en tuinbouwmaterieel hebben al tariefverhogingen doorgevoerd of gaan dit doen. Bovenop deze prijsontwikkeling komen nog problemen met betrekking tot bevoorrading en de naleving van de leveringstermijnen van staal, zo luidt het.

Agoria heeft de problemen aangekaart bij de overheid. Op 9 juli organiseerde minister Fientje Moerman een rondetafel met alle betrokken partijen. De minister beloofde op Europees niveau te pleiten voor een betere werking van de staalmarkt, de prijsontwikkeling van nabij te volgen en mee te werken aan een verhoogde transparantie.

Agoria verheugt zich alvast over de beslissing van de Belgische overheid om de aanzienlijke stijging van de staalprijzen als een "onvoorziene omstandigheid" te erkennen. Bijgevolg kunnen de ondernemingen deze omstandigheid inroepen om een vergoeding te verkrijgen voor de schade die ze bij openbare aanbestedingen lijden, hoewel de aanbestedende overheid dit principe geval per geval moet toepassen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek