nieuws

Commissie wil minder nitriet en nitraat in vleeswaren

nieuws
De Europese Commissie heeft maandag wijzigingen aangebracht aan een richtlijn die het gebruik van voedingsadditieven regelt. De amendementen beogen ondermeer een daling van de hoeveelheden nitriet en nitraat in vlees. Dat gebeurt na wetenschappelijk advies van de Europese Voedselautoriteit.
11 oktober 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
De Europese Commissie heeft maandag wijzigingen aangebracht aan een richtlijn die het gebruik van voedingsadditieven regelt. De amendementen beogen ondermeer een daling van de hoeveelheden nitriet en nitraat in vlees. Dat gebeurt na wetenschappelijk advies van de Europese Voedselautoriteit.

Nitriet en nitraat worden gebruikt in een aantal vleeswaren en sausen om een dodelijke vergiftiging door botulisme te voorkomen. Voor de mens is nitraat op zich niet gevaarlijk. Het wordt voor een groot deel via de nieren in de urine uitgescheiden. In tegenstelling tot nitraat wordt nitriet nauwelijks uitgescheiden. Bij een volwassene wordt nitriet slechts gevaarlijk als het zich in de maag verbindt met aminozuren en zo nitrosamines vormt, waarvan proeven hebben aangetoond dat ze kankerverwekkend zijn.

"Op basis van de meest recente wetenschappelijke informatie zoekt de Commissie permanent naar het juiste evenwicht tussen de kans op microbiële contaminatie en de vorming van nitrosamines", aldus eurocommissaris van Volksgezondheid en Consumentenzaken David Byrne. "De intensieve opvolging en bjisturing van de wetgeving inzake voedselveiligheid wekt bovendien vertrouwen bij de consument".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek