Commissie leefmilieu keurt aanpassing mestdecreet goed

nieuws
Vlaamse landbouwers zullen dit jaar worden vrijgesteld van de superheffing die in MAP2 was voorzien. Dat staat nu helemaal vast vermits de commissie leefmilieu in het Vlaams Parlement een aanpassing van het mestdecreet heeft goedgekeurd.
27 oktober 2000  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
Vlaamse landbouwers zullen dit jaar worden vrijgesteld van de superheffing die in MAP2 was voorzien. Dat staat nu helemaal vast vermits de commissie leefmilieu in het Vlaams Parlement een aanpassing van het mestdecreet heeft goedgekeurd. De superheffing op de mest die teveel werd geproduceerd in verhouding tot de "nutriëntenhalte" (een mest-stop) moest oorspronkelijk vanaf dit jaar betaald worden, maar wordt nu uitgesteld tot 1 januari 2001.

Voorts wordt er pas een nutriëntenhalte toegekend aan bedrijven als ze minstens sinds het aanslagjaar '95 een tijdige en regelmatige aangifte hebben gedaan bij de Mestbank. Tot nu toe werd het refertejaar '93 gehanteerd.

Aangiftes later dan '95 zonder dat er voordien een aangifte was ingediend, worden niet meer in aanmerking genomen voor een nutriëntenhalte. De commissie en minister van leefmilieu Vera Dua willen daarmee vermijden dat "slapende vergunningen" (vergunningen die ophouden te bestaan bij stopzetting van het bedrijf) worden "wakker gemaakt".

Ook voor hobbyboeren, kinderboerderijen en kleine ponykwekerijen werd een oplossing gevonden. Voor hen was tot nu toe geen nutriëntenhalte voorzien, maar ze krijgen er nu toch één toegewezen zodat ze verder kunnen blijven bestaan. Ook kleine bedrijven die minder dan 300 kg fosfaat produceren en bedrijven met een zeer kleine veestapel zitten qua nutriëntenhalte na de bijsturing niet langer in categorie nul.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek