nieuws

Britse chips eerste product met CO2-emissie op etiket

nieuws
Walker Crips, het grootste chipsmerk in Groot-Brittannië, gaat als eerste de CO2-uitstoot tijdens de productiecyclus vermelden op de verpakking. Op het etiket staat voortaan te lezen dat een zakje chips 75 gram CO2 veroorzaakt. Walker engageert zich ook om die uitstoot in de toekomst terug te dringen. Carbon Trust, de organisatie die Britse bedrijven bijstaat in het reduceren van hun CO2-emissie, koos het chipsmerk uit voor een pilootproject van een jaar.
20 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
Walker Crips, het grootste chipsmerk in Groot-Brittannië, gaat als eerste de CO2-uitstoot tijdens de productiecyclus vermelden op de verpakking. Op het etiket staat voortaan te lezen dat een zakje chips 75 gram CO2 veroorzaakt, schrijft het Agrarisch Dagblad. Walker engageert zich ook om die uitstoot in de toekomst terug te dringen.

Carbon Trust, de organisatie die Britse bedrijven bijstaat in het reduceren van hun CO2-emissie, koos het chipsmerk uit voor een pilootproject van een jaar. "Tijdens die proefperiode zal het etiket en de achterliggende methode in de praktijk getoetst worden", aldus Carbon Trust. Daarbij wordt vooral gekeken of de consument de bedoeling begrijpt. "Het nieuwe etiket moet die consument helpen bij zijn aankoopbeslissing door de CO2-uitstoot van bron tot winkel weer te geven".

Een technische adviesgroep moet nagaan of de meetmethoden juist toegepast worden. Volgens een woordvoerder van Walker is de CO2-voetafdruk berekend op basis van het gemiddelde van de productiecyclus. "We hebben een aantal wijzigingen ingecalculeerd. Indien we plots aardappelen vanuit Nederland zouden moeten invoeren, zal dat geen substantieel effect hebben".

De CO2-voetafdruk (carbon footprint) is een maat voor de uitstoot van CO2 als gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen in het verkeer, luchtvaart, transport, productie van elektriciteit, verwarming en dergelijke. Ze weegt duidelijk zwaar door in de zogenaamde ecologische voetafdruk. Ons land staat op de 13e plaats in de wereldranglijst van de ecologische voetafdruk, met een gemiddeld verbruik van 5,6 ha per Belg per jaar. Buurlanden als Nederland (4,4 ha) en Duitsland (4,5 ha) leven op een minder grote voet dan België. Frankrijk (5,6 ha) zit op hetzelfde niveau.(MP)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek