Breekt beslissende dag aan voor suikerhervorming?
nieuwsDe bilaterale ontmoetingen met afzonderlijke lidstaten dinsdagavond en woensdag hadden duidelijk onvoldoende vordering gebracht om woensdagavond al tot een herwerkt voorstel te komen. Omdat het om een belangrijke beslissing gaat, probeert de Commissie zoveel mogelijk lidstaten aan boord te krijgen. Al valt in de wandelgangen te horen dat niet langer gepraat wordt met de meest rabiate tegenstanders van een hervorming, met name Griekenland, Hongarije en Polen.
Inhoudelijk verklaarde de Britse minister woensdag bereid te zijn tot bepaalde toegevingen, zonder te verduidelijken welke. De twee belangrijkste punten zijn de prijsdaling en de compensatie voor de boeren van deze daling. Momenteel garandeert Europa de boeren een suikerprijs die ongeveer driemaal de wereldmarktprijs bedraagt. In het nieuwe regime zou dat nog slechts het dubbele zijn.
In het Belgische kamp heerste woensdag gematigd optimisme. De landbouwministers Laruelle, Lutgen en Leterme bevestigden dat in het eerste compromisvoorstel vooruitgang geboekt werd op een aantal punten. Zo is er niet langer sprake van een extra vermindering met 10 procent van de minimumprijs. Aan Waalse zijde is men ook tevreden over de evolutie van het cichoreidossier. Leterme wilde zich echter niet laten verleiden tot euforie. "Binnen de beschikbare enveloppe is er misschien niet veel ruimte, maar ik wil nog een betekenisvolle verbetering zien". Daarmee doelt hij op een verzachting van de prijsverlaging of verhoging van compensaties.
De boerenorganisaties blijven de grote principes van de suikerhervorming hekelen. "Europa is bezig om zijn suikerbeleid op de Braziliaanse suikerprijs af te stemmen. Bovendien is de prijsdaling van 39 procent niet gegarandeerd en kan die in de praktijk nog drastischer uitvallen", liet François Huyghe van Boerenbond verstaan. ABS-voorzitter Camiel Adriaens heeft becijferd dat het inkomen van de bietentelers nog steeds met 14 procent achteruit gaat indien alle tien eisen van het boerenfront zouden worden ingewilligd. "Misschien hebben de onderhandelingen al iets opgeleverd, maar voor jonge boeren blijft het een zware pil om slikken", luidde het woensdag.