Braziliaanse fusie creëert nieuwe gigant in kippenvlees

De Braziliaanse vleesbedrijven Sadia en Perdigao slaan de handen in elkaar. Het nieuwe fusiebedrijf heet Brasil Foods en zal goed zijn voor een jaarlijks omzetcijfer van meer dan tien miljard dollar. De krachtenbundeling moet leiden tot een kostenbesparing en een expansie op de wereldmarkt voor kippenvlees.
25 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De Braziliaanse vleesbedrijven Sadia en Perdigao slaan de handen in elkaar. Het nieuwe fusiebedrijf heet Brasil Foods en zal goed zijn voor een jaarlijks omzetcijfer van meer dan tien miljard dollar. De krachtenbundeling moet leiden tot een kostenbesparing en een expansie op de wereldmarkt voor kippenvlees.

Brazilië exporteerde vorig jaar 3,6 miljoen ton kippenvlees en is daarmee wereldwijd de belangrijkste speler, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie. Perdigao en Sadia waren samen goed voor een exportvolume van 1,7 miljoen ton, dus bijna de helft van de totale Braziliaanse uitvoer. Brasil Foods wordt dan ook de grootste producent van kippenvlees ter wereld.

De fusie moet nog wel het fiat krijgen van de Braziliaanse mededingingsautoriteiten. De Braziliaanse Nationale Ontwikkelingsbank (BNDES) heeft alvast plannen om aandelen te kopen in Brasil Foods. Op die manier zou de overheid er in het kader van de strijd tegen de inflatie mee kunnen over waken dat de voedselprijzen voor de lokale bevolking laag blijven. 

In het seizoen 2007/2008 kochten Perdigao en Sadia samen acht miljoen ton maïs, op een totale oogst van 58 miljoen ton in Brazilië. Beide bedrijven kochten ook 20 procent van de sojaoogst, die goed was voor 24 miljoen ton. Wat de rundvleesexport betreft, zijn de fuserende bedrijven kleine spelers, maar in de varkenssector staan ze wel sterk. Vorig jaar exporteerden ze samen 200.000 van de 530.000 ton varkensvlees dat verscheept werd vanuit Brazilië.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek