nieuws

Boerenprotest tegen mijnbedrijf ontspoort in Peru

nieuws
Protesten van boeren tegen het Britse mijnbouwbedrijf Monterrico in Peru hebben volgens ooggetuigen al zeker acht mensenlevens gekost. Daarnaast zijn mogelijk nog meer dan twintig andere betogers omgekomen, zeggen Vlaamse vrijwilligers die de boeren helpen. De Peruaanse politie bevestigt enkel de dood van een enkele campesino die getroffen werd door een kogel in de kaak.
5 augustus 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
Protesten van boeren tegen het Britse mijnbouwbedrijf Monterrico in Peru hebben volgens ooggetuigen al zeker acht mensenlevens gekost. Daarnaast zijn mogelijk nog meer dan twintig andere betogers omgekomen, zeggen Vlaamse vrijwilligers die de boeren helpen in De Standaard. De Peruaanse politie bevestigt enkel de dood van een enkele campesino die getroffen werd door een kogel in de kaak.

"De betogingen gaan voort'', zegt Ilona Plichart, een 25-jarige Antwerpse die samen met haar vriend in Jaén in het noorden van Peru als vrijwilliger voor de organisatie VIMA (Vicaria del Medio Ambiente) werkt. "De lokale boeren weigeren te onderhandelen met de politie zolang ze hun doden en gewonden niet kunnen verzamelen. De situatie zit muurvast en ondertussen blijft de politie de kampen van betogers aanvallen'', zegt ze aan de telefoon vanuit Peru.

Begin vorige week vertrokken duizenden boeren voor wat een vredevolle betoging moest worden tegen het kopermijnbouwbedrijf Majaz, eigendom van de Britse onderneming Monterrico Metals. Het bedrijf is al drie jaar bezig met bodemonderzoek en wil in 2008 de Rio Blanco-kopermijn beginnen ontginnen. De boeren vrezen zware milieuvervuiling door de koperontginning. "Het grondwater wordt ernstig vervuild omdat Monterrico bij de ontginning de giftige stof cyanide gebruikt, die doorsijpelt in de bodem", zegt Plichart.

Op de Peruaanse nationale feestdag, 28 juli, bezette een duizendtal betogers de terreinen van de Rio Blanco kopermijn in het departement Piura, in het noorden van Peru. De politie bestookte hierop de betogers met traangas. Volgens het VIMA werden honderden boeren hierop dagenlang opgesloten op het terrein van het mijnbouwbedrijf, zonder voeding of medicijnen. "Toen de politie later een witte vlag hees en de betogers hierop nietsvermoedend dichterbij kwamen om te onderhandelen, openden de ordetroepen opnieuw het vuur", zegt Plichart. "Opnieuw vielen doden en gewonden. We hebben een lijst met zeker acht doden en vijftig gewonden, maar volgens ooggetuigen liggen er mogelijk nog twintig of dertig lijken van betogers op het bedrijfsterrein".

De politie maakte via de radio bekend dat sommige betogers gewapend waren en met stenen wierpen, waarop ordetroepen het vuur openden op de demonstranten. "Dat klopt wel", geeft Plichart toe. "Enkele heethoofden hadden wapens bij zich. Maar dat was maar een kleine groep betogers die ons vreedzaam protest in diskrediet heeft gebracht". Volgens de Peruaanse inlichtingendiensten waren aanhangers van het Lichtend Pad en de drugsmaffia in de rangen van de demonstranten geïnfiltreerd.

Monterrico moest noodgedwongen de voorbereidende werkzaamheden stopzetten. "Als alles weer kalmeert, vatten we ons onderzoek opnieuw aan en gaan we verder met een milieu-impact studie", zegt de plaatselijke directeur van Monterrico, Ray Angus, in een persbericht. "Onzin", reageert Plichart. "Die onderzoeken zijn waardeloos. Het gebruik van cyanide is bijna overal verboden omdat het zo giftig is, maar hier in Peru kan het blijkbaar wel nog, ondanks hun zogenaamde milieustudies". Monterrico reageerde gisteren niet op de betogingen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek