Boerenbond vraagt crisisplan voor hele tuinbouwsector

Na de crisis in de witloof- en de champignonteelt delen momenteel zowat alle tuinbouwteelten in de klappen. Omdat heel wat tuinders in september in liquiditeitsproblemen dreigen te komen, vraagt de Boerenbond een aantal regelingen die de sector financiële ademruimte moeten geven. Maandag onderhandelt voorzitter Devisch hierover met landbouwminister Yves Leterme.
20 augustus 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
Na de crisis in de witloof- en de champignonteelt delen momenteel zowat alle tuinbouwteelten in de klappen. Omdat heel wat tuinders in september in liquiditeitsproblemen dreigen te komen, vraagt de Boerenbond een aantal regelingen die de sector financiële ademruimte moeten geven.

De huidige verkoopprijzen van tuinbouwproducten liggen ver beneden de kostprijs voor de telers. Afhankelijk van het product ligt de prijs 30 à 40 procent lager dan in 2003 en voor sla en tomaten is de situatie nog erger. Voor veel tuinders is dat een ramp aangezien groenten telen erg duur is. Een gemiddeld tuinbouwbedrijf heeft zo'n 15 à 20.000 m2 serres, en de investering voor 10.000 m2 serres bedraagt zo'n miljoen euro.

De Boerenbond vreest dat veel telers in september hun trimestriële financiële verplichtingen niet zullen kunnen nakomen. Ook al omdat tuinders in het najaar de energievoorraden moeten aanvullen en het nieuwe plantgoed voor het volgende seizoen moeten aankopen.

Daarom dringt de Boerenbond aan op een actieplan met diverse financiële regelingen die de sector moeten helpen om de komende maanden te overbruggen. Het gaat om een stookkrediet voor het energieverbruik, een regeling voor fiscale en sociaalrechterlijke verplichtingen, een overbruggingsmechanisme voor financiële aflossingen en een financieringssysteem voor de opstartkosten van het volgende teeltjaar.

Maandag is hieromtrent een ontmoeting gepland tussen Boerenbond-voorzitter Noël Devisch en minister-president Yves Leterme. Dan zal ongetwijfeld ook de tomatenexport naar Frankrijk ter sprake komen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek