nieuws

Boerenbond vormt mee front tegen Elia-heffing

nieuws
Vrijdag besliste de Vlaamse regering om dit jaar geen vrijstelling door te voeren van de Elia-heffing, een extra taks op stroom. UNIZO, VOKA, Industrie Vlaanderen, Fedis en ook Boerenbond uiten hierover hun ongenoegen in een gemeenschappelijke mededeling. "Op die manier wordt de prijs van de liberalisering van de elektriciteit doorgeschoven naar de Vlaamse bedrijven", luidt het. De organisaties vechten de regelgeving aan bij het Arbitragehof.
21 februari 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Vrijdag besliste de Vlaamse regering om dit jaar geen vrijstelling door te voeren van de Elia-heffing, een extra taks op stroom. De ondernemingsorganisaties UNIZO, het Vlaams netwerk van ondernemingen VOKA, Industrie Vlaanderen, Fedis en ook Boerenbond uiten hierover hun ongenoegen in een gemeenschappelijke mededeling. "Op die manier wordt de prijs van de liberalisering van de elektriciteit doorgeschoven naar de Vlaamse bedrijven", luidt het. De organisaties vechten de regelgeving aan bij het Arbitragehof.

De Elia-heffing is een nieuwe belasting op energie voor bedrijven, van 5 euro per MWh. Voor een modale kleine KMO met een elektriciteitsverbruik van bijvoorbeeld 50 MWh/jaar betekent dit een extra belasting van circa 250 euro per jaar. KMO's in energieintensieve sectoren zoals die van de diepvriesgroenten met een realistisch elektriciteitsverbruik van ruim 20.000 MWh/jaar moeten een extra bijdrage van bijna 100.000 euro op jaarbasis neertellen.

Op die extra heffing zal - in de huidige stand van het dossier - ook nog BTW betaald moeten worden. Voor de meeste bedrijven is die BTW wel aftrekbaar, maar ze moeten toch een serieuze voorfinanciering doen. Dat moet 170 miljoen euro opbrengen, bestemd voor de gemeenten. De bedrijven krijgen nu de factuur gepresenteerd van de elektriciteitsliberalisering, benadrukken de organisaties.

Volgens de federale wet kan voor sommige categorieën een vrijstelling van de Elia-heffing worden toegekend door de deelregeringen. De Vlaamse ministerraad besliste echter om niet over te gaan tot het verlenen van een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van deze heffing voor het jaar 2005. Het Waalse Gewest ging eerder al over tot een volledige vrijstelling voor de eindafnemers in dat Gewest. In Wallonië bestond al wel een “wegenisbijdrage” van 2 euro/MWh betaald door alle eindafnemers.

Over de heffing voor de volgende jaren tot en met 2009 werden door de Vlaamse regering momenteel nog geen uitspraken gedaan. Ook over 2004 werd door de Vlaamse ministerraad niets beslist zodat de terugwerkende kracht van de heffing vanaf 1 mei 2004 blijft, zoals voorzien in de federale wetgeving. Volgens de ondernemingsorganisaties is een retro-actieve heffing voor 2004 erg betwistbaar. Zelfs bedrijven opgericht in 2005 zouden deze heffing met terugwerkende kracht voor het afgelopen jaar moeten betalen terwijl ze dat jaar zelfs nog niet bestonden.

Overigens blijkt maar één derde van de Vlaamse gemeenten in hun budget 2004 rekening te hebben gehouden met een mogelijke inkomst uit de Elia-heffing voor een totaal bedrag van 36,6 miljoen euro. Tegelijk verhoogden heel wat gemeenten al de (bedrijfs)belastingen. Volgens de organisaties is de heffing voor de gemeenten bijgevolg zelfs niet nodig.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek