Boerenbond pleit voor haalbare derogatie

Het bemestingsseizoen gaat bijna van start en geen enkele gebruiker weet hoe het precies moet met de verplichtingen ter zake. Dat heeft er volgens Boerenbond eerder al voor gezorgd dat de oppervlakte onder derogatie daalde van 196.000 hectare in 2007 tot 84.400 hectare in 2008. Daarom dringt de organisatie aan op een "werkbare" toepassing van de derogatie. Onder meer de beweidingsregistratie en het aantal staalnames dat gecommuniceerd wordt door de Mestbank, zijn een doorn in het oog.
7 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Het bemestingsseizoen gaat bijna van start en geen enkele gebruiker weet hoe het precies moet met de verplichtingen ter zake. Dat heeft er volgens Boerenbond eerder al voor gezorgd dat de oppervlakte onder derogatie daalde van 196.000 hectare in 2007 tot 84.400 hectare in 2008. Daarom dringt  de organisatie aan op een "werkbare" toepassing van de derogatie.

De obligate beweidingsregistratie is volgens Boerenbond zo veeleisend dat veel boeren overwegen om hun koeien binnen te houden, "enkel omdat ze zulke administratie niet zien zitten". Is dat waar het beleid op aanstuurt, vraagt Guy Vandepoel zich af. De beweiding van koeien vergt dagelijkse flexibiliteit en is dus niet gemakkelijk te registreren per perceel. In de praktijk is het misschien nog gemakkelijker om alle achtergebleven koeienvlaaien te tellen, klinkt het.

Wat de verplichte staalnames betreft, merkt de landbouworganisatie een discrepantie tussen het politieke akkoord hierover en hetgeen de Mestbank communiceert. "In de praktijk zouden de boeren getrakteerd worden op meer stalen en meer kosten", zegt Vandepoel, die daarnaast ook duidelijkheid wenst over de modaliteiten voor de weigering van een derogatie. 

"Een administratieve vergissing bij het noteren van de bemesting in het bemestingsplan kan toch niet leiden tot een volledige weigering van de derogatie op alle percelen? Dit zijn nochtans signalen die wij opvangen uit het veld", zo staat te lezen in Boer&Tuinder. Boerenbond wil dat alle overtredingen onmiddellijk gecommuniceerd worden aan de betrokken veehouders zodat ze hiertegen bezwaar kunnen indienen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek