nieuws

Boeren vrezen dat pure plantenolie geen kans krijgt

nieuws
In maart werd nog een intentieverklaring ondertekend over het gebruik van biobrandstoffen. Om de koude persing van bijvoorbeeld koolzaad rendabel te maken, is het echter wachten op een federale accijnsvrijstelling. In Haspengouw vrezen de landbouwers dat de overheid geen oog zal hebben voor de kleinschalige verwerking van biobrandstoffen. Dat bleek op een persconferentie van de Haspengouwse Tractorvrienden in Sint-Truiden.
12 april 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
De Vlaamse regering, de landbouworganisaties, de bietsuikerkolom en de autoconstructeurs ondertekenden in maart nog een intentieverklaring over het gebruik van biobrandstoffen. Om de koude persing van bijvoorbeeld koolzaad rendabel te maken, is het echter wachten op een federale accijnsvrijstelling. In Haspengouw vrezen de landbouwers dat de overheid geen oog zal hebben voor de kleinschalige verwerking van biobrandstoffen. Dat bleek op een persconferentie van de Haspengouwse Tractorvrienden in Sint-Truiden.

Voor het persen van olie uit koolzaden zijn ontijzerde en zuivere zaden aangewezen. In Vlaanderen zijn machines ontwikkeld die op kleinschalige basis bij de boer 500.000 à 700.000 liter plantenolie kunnen produceren. Deze olie is een zuiver natuurproduct en de perskoeken kunnen perfect als veevoeder dienen, aldus voorziter Rudi Sterkendries van de vzw Haspengouwse Tractorvrienden. Biodiesel daarentegen is een industriële toepassing die op een landbouwbedrijf onmogelijk is.

Volgens Sterkendries wordt met het gebruik van plantenolie ook de roetuitstoot gehalveerd en komen er bij het persen van koolzaden geen zwavel, CO2 of zware metalen vrij. "De brandstof die bekomen wordt van het persen van koolzaden beschikt over een energiewaarde die slechts 4 procent lager dan diesel en 8 procent hoger ligt dan benzine. Bij de productie van deze biobrandstof is bovendien zes maal minder productie-energie in vergelijking met centrale en grootschalige productie vereist", aldus nog de voorzitter.

Eigenaardig genoeg is de teelt van koolzaad in Haspengouw nog helemaal niet ingeburgerd. In de streek wordt koolzaad als wisselcultuur en als bodemverbeteraar gezaaid. De teelt beperkt zich tot een tiental hectare. "Ik heb nog nooit koolzaad geplant"', bekent Sterkendries. "Maar vanaf dit jaar start ik ermee. Ik plant meteen vier hectare".

De Haspengouwse Tractorvrienden organiseren tijdens het weekend van 16 en 17 april een toeristische landbouwhappening in Gelinden bij Sint-Truiden. Daar zal voor de gelegenheid een demonstratie van het persen van koolzaad en de omzetting ervan in biodiesel gedemonstreerd worden. Deze biologische brandstof zal gebruikt worden om tractoren ter plaatse te latn draaien. Het stadsbestuur van Sint- Truiden en de gemeentelijke Land- en Tuinbouwraad van Sint-Truiden verlenen hun medewerking aan het evenement.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek