nieuws

Bloemenweiden helpen bijen overleven in Limburg

nieuws
Bijen hebben het de laatste jaren steeds moeilijker om te overleven. Imkers stellen geregeld een grote bijensterfte vast, vooral door gebrek aan voedsel en meer bepaald stuifmeel. Marc Vandeput, gedeputeerde voor landbouw, organiseerde woensdag in samenwerking met de Limburgse imkersverenigingen onder de noemer 'Bloemenweiden' een grote inzaaiactie van bloemrijke zaadmengsels. De samenwerking tussen imkerij en landbouw leidt tot betere opbrengsten voor zowel de bijenkwekers als de fruittelers, zo blijkt.
20 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
Bijen hebben het de laatste jaren steeds moeilijker om te overleven. Imkers stellen geregeld een grote bijensterfte vast, vooral door gebrek aan voedsel en meer bepaald stuifmeel. Het Limburgse provinciebestuur gaat met de actie 'Bloemenweiden in Limburg' de volgende drie jaar gratis een bloemzaadmengsel voor braak- en restgronden ter beschikking stellen aan grondeigenaars.

Hiermee wil de provincie de inwoners sensibiliseren om hun braakliggende gronden om te vormen tot een bijenvriendelijk en kleurrijk bloemenparadijs. Bijen zijn een cruciale schakel voor het voortbestaan van de Limburgse landbouw en de fruitsector in het bijzonder. Bovendien draagt de inzaaiactie bij tot een vitale imkerij: zo kunnen de imkers hun partnerrol in de Limburgse tuinbouw opnieuw ter harte nemen.

"Voor appels, peren, kersen, aardbeien en andere fruitsoorten is bestuiving noodzakelijk voor een optimale vruchtvorming en aldus voor de fruitkwaliteit", zegt Marc Vandeput, gedeputeerde voor landbouw. “Uit onderzoek blijkt dat de productie van een fruitplantage, waar bijen worden ingezet voor de bevruchting, 20 procent hoger ligt dan in andere plantages. Globaal gezien staan bijen in voor 75 procent van de bestuiving in landbouwgewassen. Wereldwijd werd de economische waarde van de bestuiving door bijen becijferd op 179 miljard dollar”.

De samenwerking tussen imkerij en landbouw is de laatste jaren intenser geworden. Nu reeds worden er financiële afspraken gemaakt tussen fruittelers en koolzaadtelers om imkers hun kasten te laten plaatsen in de nabijheid van hun velden. Deze samenwerking leidt tot wederzijdse voordelen: de imker haalt meer honing binnen en de landbouwer heeft een betere opbrengst.

Limburg telt ongeveer 800 imkers, verdeeld over drie provinciale imkerverenigingen. Voor het voortbestaan van de imkerij is echter dringend instroom van jonge imkers wenselijk. Via educatieve vorming, demonstratieplots en lessenpakketten die geïntegreerd worden in het globale lessenpakket van de Limburgse landbouwscholen, trachten de bijenkwekers de imkerij bekender te maken en te introduceren bij de jongeren.(MP)

Meer informatie: provincie Limburg of op 011/237440

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek