Belgische fruitteler blijft nog trouw aan Jonagold
nieuwsHoewel uit de cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek blijkt dat het merendeel van de oppervlakte van de Belgische fruitteeltbedrijven nog steeds door de appel ingenomen wordt, zullen de peren de appelen de volgende jaren in oppervlakte gaan overheersen, zo zegt voorzitter Eddy Leclere van de Studiekring Guvelingen.
De uitbreiding in de perenteelt wordt voornamelijk gerealiseerd door de ras Conference. Die evolueert op dit ogenblik zelfs naar een monopoliepositie in de perenteelt. In de aanplantingsperiode 2004-2005 zal de Conference één derde van de totale oppervlakte uitmaken. "Met het oog op een mogelijk overaanbod blijft een strenge bewaking van de kwaliteit van de Conference een must. Om ervoor te zorgen dat deze peer niet dezelfde weg op gaat als de Jonagold, moet er dringend werk worden gemaakt van de kwaliteit, maatsortering en een betere verpakking", zo zegt de voorzitter nog.
De enquête toont in dat verband ook aan dat de ideale aanplantingsverhouding er één is van 50 procent peren, hoofdzakelijk Conference, en 50 procent appelen, waaronder een viertal rassen, om een fruitbedrijf rendabel te laten zijn. Bij de aanplantingen ouder dan zeven jaar maakt momenteel nog 79 procent Jonagold uit, terwijl dat bij de aanplantingen jonger dan zeven jaar gedaald is met 10 procent. Een aantal nieuwe rassen zoals de Pinova, Breaburn en Gala beginnen aan een opmars. Vooral het clubras Kanzi wordt een grote toekomst toegedicht. "De vernieuwing is dus zeker al ingezet", zo luidt het.
Volgens de enquête zullen Jonagold en vooral zijn mutanten niet snel uit het assortiment van de Belgische fruitteler verdwijnen. Die investeerde de voorbije winter nog voor maar liefst 30 procent van de nieuwe aanplantingen in de Jonagold-mutanten. Uit de laatste tendensen bij de boomkwekerijen blijkt evenwel dat de vraag naar Jonagold stil aan het vallen is. Een verklaring hiervoor is dat de recente aanplantingen nog tien jaar meedraaien, zo meent Leclere.
De enqûete toont tot slot aan dat de Belgische teler momenteel nog niet weet wat hij volgend seizoen op een derde van de te rooien oppervlakte zal gaan aanplanten.