nieuws

Belg eet steeds meer gemengd vlees

nieuws
De gemiddelde Belg kocht in 2003 34,3 kg vers vlees en 11,4 kg kip, gevogelte en wild. Binnen het vleesverbruik hebben de vleesmengelingen het grootste aandeel (34%), gevolgd door varkensvlees (30%) en rundvlees (25%). Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van VLAM door GfK Panel Services Belgium, die dagelijks de aankopen voor thuisverbruik volgt van 3.000 Belgische gezinnen.
5 juli 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
De gemiddelde Belg kocht in 2003 34,3 kg vers vlees en 11,4 kg kip, gevogelte en wild. Binnen het vleesverbruik hebben de vleesmengelingen het grootste aandeel (34%), gevolgd door varkensvlees (30%) en rundvlees (25%). In bestedingen schommelde het vleesverbruik de afgelopen 10 jaar tussen 250 en 300 euro per capita per jaar. In 2003 werd er 275 euro per capita gespendeerd aan vlees. Aan kip, gevogelte en wild werd gemiddeld 74 euro besteed. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van VLAM door GfK Panel Services Belgium, die dagelijks de aankopen voor thuisverbruik volgt van 3.000 Belgische gezinnen.

Vers vlees (rund-, kalfs-, varkens-, lams-, paarden- en gemengd vlees) neemt nog steeds de grootste brok voor zijn rekening binnen de productcategorie vers vlees, vis en gevogelte namelijk 64,1%. De categorie ‘gevogelte en wild’ daalde binnen deze productkorf met 1,8 procentpunten van 23,1% in 2002 naar 21,3% in 2003. Op basis van het eerste kwartaal 2004 steeg het marktaandeel van kip en gevogelte terug tot het niveau van 2002. Qua besteding was er in deze periode een groei van 4%. Het thuisverbruik van konijn viel vorig jaar terug op 600 g per kop. Dit betekent dat iets minder dan één op vier gezinnen deze vleessoort kocht. Verse vis was vorig jaar de grote winnaar en steeg van 12,7% marktaandeel naar 14,6%. Dit was vooral te wijten aan het succes van mosselen en zoetwatervis in discounters.

De gemiddelde Belg kocht in 2003 34,3 kg vers vlees (exclusief gevogelte en wild) waarvan 8,6 kg rundvlees, 1,6 kg kalfsvlees, 10,4 kg varkensvlees en 11,7 kg gemengd vlees. Het gemengd vlees heeft, sinds 2002, het pure varkensvlees verdrongen als voornaamste segment. Het marktaandeel van gemengd vlees steeg van 22% in 1992 tot 34% in 2003 terwijl het marktaandeel van puur varkensvlees daalde van 35% in 1992 tot 30% in 2003. Vermits de vleesmengelingen (gemengd gehakt, worst, pitta/gyros, brochetten, cordon bleu en dergelijke) vooral bestaan uit varkensvlees, is er een duidelijke verschuiving waar te nemen van de pure naar de meer verwerkte producten. Rundvlees heeft de stijging in haar marktaandeel in 2001 en 2002 niet kunnen verder zetten in 2003 en komt uit op een aandeel van 25%.

De gemiddelde Belg besteedde in 2003 275 euro aan vlees. Zowel rundvlees als de vleesmengelingen hebben een aandeel van 31% in deze vleesbesteding. Varkensvlees heeft een aandeel van 24% en kalfsvlees van 6%. De vleesmengelingen winnen ook in bestedingen jaarlijks marktaandeel en hebben dus in 2003 rundvlees ingehaald als belangrijkste vleessoort op het vlak van bestedingen.

Belgische vrouwen (ouder dan 15 jaar) vinden vlees erg lekker. Rundvlees krijgt de meeste appreciatie, daarna volgen kalfsvlees en varkensvlees. Ook de inspanningen van de vleessector op het vlak van kwaliteitscontroles en voedselveiligheid worden door de consumenten goed bevonden. Varkensvlees wordt in vergelijking met rundvlees en kalfsvlees aanzien als goedkoper, meer dagdagelijks en makkelijker te bereiden. Rundvlees is, volgens de Belgische vrouwen, daarentegen lekkerder en biedt meer mogelijkheden op het vlak van bereiding. Kalfsvlees ten slotte scoort het best op het vlak van malsheid, gezondheid, vetgehalte en veiligheid. Wat kip betreft, zijn consumenten vooral gewonnen voor de kant-en-klaar mogelijkheden. Van het totale kipvolume wordt tweederde in delen (bouten, filets en andere delen) gekocht. Vijf jaar geleden was dat slechts 47%. Bij braadkip is er een echte aardverschuiving naar de gebraden kip. Het aandeel gebraden kip verdubbelde van 20% in 1998 naar 44% in 2003.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek