nieuws

Barroso vraagt snellere liberalisering wereldhandel

nieuws
De Portugese Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso is bezorgd over de trage gang van zaken in de verdere liberalisering van de wereldhandel. Tijdens de tiende verjaardag van de Wereldhandelsorganisatie waarschuwde hij de handelspartners dat de ministeriële conferentie van eind dit jaar in Hong Kong niet met een sisser mag aflopen. De commissievoorzitter liep op een counter van de Ruandese president Kagame.
21 april 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
De Portugese Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso is bezorgd over de trage gang van zaken in de verdere liberalisering van de wereldhandel. Tijdens de tiende verjaardag van de Wereldhandelsorganisatie waarschuwde hij de handelspartners dat de ministeriële conferentie van eind dit jaar in Hong Kong niet met een sisser mag aflopen.

Volgens Barroso is vrijhandel niet het doel op zich, maar wel een noodzakelijk middel om miljarden mensen een beter leven te geven met kansen op onderwijs, aandacht voor gezondheid en toegang tot proper water. "De 450 miljoen Europese burgers vinden die verworvenheden vanzelfsprekend, maar er zijn miljarden mensen die daar niet van kunnen profiteren", aldus Barroso.

Diens uitspraken werden meteen gecounterd door de Ruandese president Paul Kagame. "Vandaag klopt het handelssysteem niet. Afrika is het slachtoffer van de vrije markt die door de Wereldhandelsorganisatie werd gecreëerd". Hij noemde het systeem 'moreel fout' en 'met verstrekkende gevolgen'.

De gesprekken in de zogeheten Doha Ontwikkelingsronde vorderen zeer traag. Gisteren kwam aan het licht dat een technische discussie over de manier waarop invoerquota in de landbouw berekend moeten worden helemaal strop zit, zo bericht Metro. In 2003 flopte de ministeriële conferentie in Cancun omdat de EU, de VS en de ontwikkelingslanden het toen niet eens raakten over nieuwe stappen.

De boerenorganisaties in Vlaanderen zijn net zoals hun collega's in de Derde Wereld bevreesd voor een verdere liberalisering van de handel in landbouwproducten. Ze vrezen dat de marktprijzen nog meer onder druk komen te staan en dat de winsten zullen afgeroomd worden door multinationale ondernemingen en traders. Deze maand nog protesteerden NGO's in Brussel tegen meer wereldwijde vrijhandel in de landbouwsector.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek