BV's rijden frietcampagne doorheen Vlaanderen
nieuwsVlaanderen telt momenteel 2.800 frituristen die gemiddeld 100 pakjes friet per dag bakken. Hiervoor verwerken zij dagelijks 175.500 ton aardappelen. Bij een gemiddelde opbrengst van 42 ton per ha zijn hiervoor elke dag 4,18 ha aardappelen nodig. Om heel Vlaanderen een heel jaar door frieten te laten eten in de frituur, moeten 3.052 voetbalvelden aardappelen geteeld worden.
De Vlam-campagne voor de friet zal voornamelijk gevoerd worden via radiozenders die een jong publiek aanspreken. "Jongeren zijn sneller geneigd een snelle hap-tent binnen te lopen", weet woordvoerster Liliane Driesen. "Kunst is van hen trouwere frituurgangers te maken".
Uit een onderzoek van Vlam in 2000 blijkt het begrip frituur alvast positieve gevoelens op te roepen bij de consument. Hij denkt dan spontaan aan een familiegebeuren, kindervreugde, vrijheid, iets typisch Belgisch, een sociale ontmoetingsplaats, gebruiksgemak en aan de charme en eigenheid van iedere afzonderlijke frituur. De frieten zelf worden gezien als een volwaardige maaltijd aan een interessante prijs. Naar de frituur gaan blijkt een soort ritueel te zijn onder de Vlamingen.
Lees meer over de positie van de boer in de aardappelsector: Zo gezegd: "Familiale boer verdient duurzame afspraken"