Arbeidsveiligheid centraal op Werktuigendagen

In 2012 kwamen 21 mensen om het leven in Vlaanderen tijdens hun werkzaamheden in de land- en tuinbouwsector. “Daarbovenop vallen er dagelijks twee zwaargewonden en 17 lichtgewonden in de sector”, zegt minister-president Kris Peeters. Hij kwam naar de Werktuigendagen in Oudenaarde om er de campagne rond arbeidsveiligheid in de landbouw te lanceren.
22 september 2013  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:12

In 2012 kwamen 21 mensen om het leven in Vlaanderen tijdens hun werkzaamheden in de land- en tuinbouwsector. “Daarbovenop vallen er dagelijks twee zwaargewonden en 17 lichtgewonden in de sector”, zegt minister-president Kris Peeters. Hij kwam naar de Werktuigendagen in Oudenaarde om er de campagne rond arbeidsveiligheid in de landbouw te lanceren.

Op vraag van de minister-president verzamelde ILVO PreventAgri cijfers over het aantal ongevallen in de land- en tuinbouwsector. Dat was geen evidentie, want in de landbouw heeft men niet de gewoonte om steeds aangifte te doen van de verschillende ernstige ongevallen en ongevallen met letsel. Voor een interpretatie en extrapolatie van de beschikbare cijfers wordt daarom meestal gewerkt met de ‘arbeidsongevallenpiramide’. Die stelt dat per geregistreerd dodelijk ongeval sprake is van 30 ernstige ongevallen en 300 ongevallen met lichtgewonden.

“Dat betekent dat tegenover de 21 doden die er in 2012 in de Vlaamse landbouw zijn gevallen, er 630 ernstige ongevallen en 6.300 ongevallen met letsel staan”, aldus Peeters. Volgens hem wijzen ervaringen op het terrein er echter op dat deze cijfers nog onderschat zijn. ILVO PreventAgri gaat daarom uit van 500 ongevallen met letsel per geregistreerd dodelijk ongeval in plaats van de 300 in de arbeidsongevallenpiramide.

Een val (6) of verplettering (6) zijn de meest voorkomende oorzaken van ongevallen met dodelijke afloop in de Vlaamse landbouw. Op de derde plaats staan machines (3), gevolgd door dieren (2) en verdrinking (2). Tot slot stierf er in 2012 ook een persoon door vergiftiging en één door verstikking op een landbouwbedrijf. In de helft van de gevallen is de bedrijfsleider zelf het slachtoffer. Vorig jaar kwamen ook drie arbeiders, zes externen en één kind om het leven op een landbouwbedrijf.

Opvallend is ook dat het sterftecijfer in Vlaanderen opmerkelijk hoger ligt dan in onze buurlanden. “Wat de hoge cijfers in Vlaanderen veroorzaakt, kan moeilijk eenduidig verklaard worden. Mogelijke verklaringen kunnen gevonden worden in het feit dat onze landbouw nog veel gemengde bedrijven kent, met een brede waaier aan risico’s en gevaren. Verder kan ook het feit van de kleinschaligheid van de percelen een rol spelen, doordat er meer manipulaties nodig zijn van machines en materieel”, aldus Peeters.

Om die reden heeft Peeters samen met ILVO PreventAgri een actieplan rond arbeidsveiligheid opgezet. De lancering vond plaats tijdens de Werktuigendagen. “Met de slogan ‘Landbouw zonder kleerscheuren’ wordt ingezet op een veiligere landbouw. Tijdens deze beurs worden volop informatiebrochures uitgedeeld en er is werk gemaakt van een sensibiliseringsfilm. Later op het jaar volgt een uitgebreide campagne”, legde de minister-president uit.

Begin november wordt ook een ronde tafel met alle betrokkenen georganiseerd: verzekeringsmaatschappijen, landbouworganisaties, adviesdiensten, het onderwijs en de machineconstructeurs. “Bedoeling is om na te gaan welke extra maatregelen er kunnen genomen worden om de arbeidsveiligheid in de sector te verbeteren.” Er komen ook demonstratieprojecten rond duurzame landbouw die focussen op veiligheid. Daarnaast voorziet Peeters ook financieringsmogelijkheden voor individuele adviesverlening over arbeidsveiligheid op bedrijfsniveau in het kader van het Bedrijfsadviessysteem (BAS).

“Wij zijn blij dat de minister-president zijn campagne rond arbeidsveiligheid lanceert op de Werktuigendagen. Elke editie opnieuw werken wij heel hard aan de veiligheid op dit evenement. Voor ons zijn de Werktuigendagen pas geslaagd wanneer er geen ongevallen gebeuren. Het weer of de opkomst zijn van secundair belang”, aldus Georges Van Keerberghen, voorzitter van de Werktuigendagen. Hij maakte van de gelegenheid ook gebruik om de meer dan 100 medewerkers te bedanken. "Onder leiding van de onnavolgbare Annie De Groote zorgen zij voor het welslagen van dit evenement."

Meer foto's van de Werktuigendagen op de Facebook-pagina van VILT.
Bekijk de video 'Landbouw zonder kleerscheuren'.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek