Agrofront en Delhaize zoeken meerwaarde voor Meritus

Landbouworganisaties ABS, Boerenbond en FWA en warenhuisketen Delhaize willen samen de meerwaarde van het Merituslabel bevorderen. Daarbij wordt gedacht aan een systeem waarbij er een financiële bonus wordt voorzien per karkas dat onder het Merituslabel gecommercialiseerd wordt. Die bonus moet rechtstreeks ten goede komen aan de landbouwer.
22 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

Landbouworganisaties ABS, Boerenbond en FWA en warenhuisketen Delhaize willen samen de meerwaarde van het Merituslabel bevorderen. Daarbij wordt gedacht aan een systeem waarbij er een financiële bonus wordt voorzien per karkas dat onder het Merituslabel gecommercialiseerd wordt. Die bonus moet rechtstreeks ten goede komen aan de landbouwer. Dat laat het Agrofront weten in een persbericht.

Eind vorig jaar riep ABS zijn leden op om het nieuwe lastenboek voor het label voor rundvlees, Meritus, niet te tekenen. De landbouworganisatie pikte het niet dat de vzw Belbeef, de beheerder van Meritus, een lidmaatschapsbijdrage en extra controlekosten wilde aanrekenen aan de landbouwers, zonder dat er bijkomende meerwaarde wordt gecreëerd voor de producent. “Veehouders krijgen vandaag geen euro meer voor dieren die onder Meritus zijn gekweekt”, klonk het toen.

Deze reactie opende de deuren om opnieuw te onderhandelen over het lastenboek. Samen met Boerenbond stelde ABS een nieuwe eisenbundel op voor het nieuwe lastenboek. De gesprekken nadien verliepen constructief. Om de gesprekken met de distributie alle kansen te geven, riep ABS zijn leden op om alsnog het lastenboek van Meritus te ondertekenen.

Recent vond er een overleg plaats tussen Agrofront en de vertegenwoordigers van Delhaize. Daar bevestigden beide partijen dat Meritus ook in de toekomst een win-winsituatie moet creëren voor de producenten en de distributiesector. Op korte termijn wil Delhaize mee op zoek gaan naar de mogelijkheden voor de uitbetaling van een meerwaarde aan de rundveehouders.

“Concreet zal er een systeem uitgewerkt worden waarbij er een financiële bonus wordt voorzien per karkas dat met een Merituscertificaat gecommercialiseerd wordt. Deze bonus moet rechtstreeks ten goede komen aan de landbouwer als compensatie voor de bovenwettelijke kwaliteit”, stelt het Agrofront in een persbericht. Dit systeem werkt volgens de landbouworganisaties niet marktverstorend en het biedt maximale garanties dat de bijdrage terechtkomt bij de primaire producent.

Een technische werkgroep zal zich ook buigen over de vraag hoe de klanten van Delhaize nog meer garanties inzake productkwaliteit kunnen krijgen. “Het stimuleren van een beter afgeleverde karkaskwaliteit voor het Merituslabel vormt de basis van het hele systeem”, stelt het Agrofront. De landbouworganisaties sluiten niet uit dat er eventueel aanpassingen aan het lastenboek zullen worden doorgevoerd.

Agrofront en Delhaize hebben zich geëngageerd om tegen 1 mei tot een onderhandelde oplossing te komen. Die moet kort daarna operationeel zijn en een zichtbare meerwaarde voor de rundveehouders opleveren.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek