Agro-front rekent op globale regeling BSE-crisis
nieuwsVandaag worden de rundveehouders geconfronteerd met lage marktprijzen; extra kosten die aangerekend worden door de slachthuizen; het ophalen, stockeren, verwerken en vernietigen van vleesbeendermeel en de kosten voor de opruiming van volledige veestapels. Voor de kosten van de BSE-testen op runderen die ouder zijn dan 30 maanden is voor de periode na 30 juni nog geen overheidsregeling getroffen.
Om de kosten te spreiden over producenten en consumenten verklaarden de landbouworganisaties zich akkoord met de idee van het Centrum voor Landbouweconomie om een 'Kwaliteitsfonds' op te richten. Dit voorstel werd echter afgewezen door de slachthuizen en de distributie. Een tweede poging om op initiatief van Vlaams landbouwminister Vera Dua tot een akkoord te komen stuitte andermaal op verzet van de federaties van de slachthuizen.
De landbouworganisaties rekenen erop dat de overheid deze namiddag een globale regeling uitwerkt voor de BSE-crisis. In een persmededeling dringt Boerenbond aan op een compensatie voor de directe marktschade voor rundveehouders, een blijvende regeling voor de problematiek van het beendermeel, een financieringsregeling voor BSE-testen na 30 juni en een Europese harmonisatie van de BSE-maatregelen om een nadelige concurrentiepositie voor de Belgische veehouderij te vermijden.
Het ABS suggereert een zeer beperkte bijdrage van de consumenten op alle voedingsproducten. Deze 'voedselveiligheids-bijdrage' moet dienen om de kosten van de BSE-crisis te dekken. Volgens het ABS zal de consument dit niet of nauwelijks of voelen, ook al omdat de kosten van de BSE-crisis in het najaar sterk gereduceerd kunnen worden wanneer het mogelijk wordt om BSE-testen uit te voeren op levende dieren.