Aelvoet: "Slechts een veemarkt wettelijk erkend"

nieuws
Slechts één van de negen veemarkten - die van Brugge - beschikt over een wettelijke erkenning. Dat heeft minister van volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) in de Kamer verklaard. Ze deed dat nadat de leden van de bevoegde commissie dinsdag de beelden hadden bekeken die Gaia draaide op de markten vanCiney en Anderlecht.
22 november 2000  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
Slechts één van de negen veemarkten - die van Brugge - beschikt over een wettelijke erkenning. Dat heeft minister van volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) in de Kamer verklaard. Ze deed dat nadat de leden van de bevoegde commissie dinsdag de beelden hadden bekeken die Gaia draaide op de markten van Ciney en Anderlecht.

De commissieleden uitten na afloop hun verontwaardiging over de praktijken op de veemarkten. "Wie zijn hier de beesten?", vroeg Ferdy Willems (VU/ID) zich af. Enkel Robert Denis (PRL-FDF), zelf een veearts, deed dat niet. Hij stelde dat de film kritisch moet worden bekeken en "dat je een dier nu eenmaal niet vooruit kunt krijgen zonder een stok te gebruiken".

De meeste parlementsleden vroegen de minister welke maatregelen ze nu gaat nemen en stelden zich de vraag of de controles op de markten wel afdoende zijn. "Men wist dit al jaren en de wetgeving bestaat om er tegen op te treden, maar dat gebeurde niet", verklaarden Willems en Magda De Meyer (SP).

De SP'ster steunt het voorstel van haar partijvoorzitter Patrick Janssens om de markten te sluiten. "Enkel een krachtig signaal zal de sector aansporen om orde op zaken te stellen", luidde het. Volgens Luc Goutry (CVP) gaat het om een algemene praktijk die "met wortel en al dient te worden uitgeroeid". Peter Vanhoutte (Agalev) vindt een sluiting van de markten niet voldoende. Hij pleit voor "integraal ketenbeheer".

De kamerleden waren het er ook over eens dat de overtreders snel moeten worden vervolgd en gestraft en betreurden dat het imago van ons land - zowel in binnen- als in buitenland - nog maar eens wordt aangetast. Aelvoet gaf toe dat dit een slechte zaak is voor het Belgische imago.

De groene minister begon met de mededeling dat de bevoegdheid terzake vooral bij landbouw ligt. Enkel over het aspect dierenwelzijn heeft ze een vinger in de pap te brokken. En dat wil ze in de toekomst ook meer doen, verklaarde ze. De minister pleitte voor meer controle en zei dat de daders snel moeten worden vervolgd. Ze gaf toe dat de wetgeving momenteel niet wordt toegepast. Daar moet verandering in komen. Morgen/woensdag buigt de ministerraad zich over de kwestie.

Opvallend was de verklaring van Aelvoet dat momenteel slechts één veemarkt over de nodige vergunning beschikt om dieren te verhandelen. Daarom pleitte ze voor een overgangsregeling. Over een sluiting van de markten had ze het niet.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek