Accijnsverlaging voor klassieke brandstof in de maak
nieuwsDe regering schreef in de programmawet van eind 2004 een mechanisme in dat de prijs op brandstof kan doen dalen wanneer die een bepaald plafond bereikt. Volgens Reynders zijn de uitvoeringsbesluiten intussen klaar, maar moeten ze nog binnen de regering besproken worden en bezorgd worden aan de Europese Commissie. De MR-minister wijst er wel op dat de drempel van 1,5 euro voor benzine en 1,1 euro voor diesel nog niet bereikt is. Hij benadrukte ook dat de prijsdaling niet voor iedereen zal gelden.
Federaal minister van Leefmilieu Bruno Tobback toont zich allesbehalve enthousiast over de maatregel. "Men kan nu heel populair zeggen 'we geven de mensen hun geld terug via de accijnzen', maar in wezen is dat quatsch, want de prijzen blijven toch stijgen". Volgens Tobback is het op termijn veel lonender om de bevolking aan te moedigen om minder energie of hernieuwbare energie te verbruiken.
In het Vlaams parlement dienden Jos De Meyer (CD&V), Bart Martens (sp.a), Karlos Callens (VLD), Jos Bex (Spirit), Mark Demesmaeker (N-VA) en Tinne Rombouts (CD&V) eind februari een resolutie in om de productie en gebruik van biobrandstoffen aan te moedigen. Die is nu unaniem goedgekeurd. In de tekst wordt aangestuurd op steunmaatregelen en sensibiliseringsacties vanwege de Vlaamse en vooral de federale regering. Die moet in de eerste plaats over de brug komen met een accijnsverlaging voor biobrandstoffen, waarbij de landbouwsector er op aandringt dat vooral de koude persing van oliehoudende planten niet uit het oog verloren wordt.