ABS vraagt realistisch mestbeleid

Landbouworganisatie ABS wil dat het mestbeleid ook vanuit een economische benadering wordt bekeken. “Als bij ons enkel de strengste normen mogen gelden over gans Europa, hebben we een serieus probleem in Vlaanderen. Dan mag een groot aantal bedrijven meteen de boeken toedoen”, meent ABS-voorzitter Hendrik Vandamme.
16 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

Landbouworganisatie ABS wil dat het mestbeleid ook vanuit een economische benadering wordt bekeken. “Als bij ons enkel de strengste normen mogen gelden over gans Europa, hebben we een serieus probleem in Vlaanderen. Dan mag een groot aantal bedrijven meteen de boeken toedoen”, schrijft ABS-voorzitter Hendrik Vandamme in het ledenblad Drietandmagazine.

Net als Boerenbond toont ook ABS zich verontwaardigd bij het feit dat de onderhandelingen met Europa over een nieuw mestbeleid al zijn opgestart zonder dat de landbouworganisaties daarin gekend werden. “Dat we uitgenodigd worden voor overleg is normaal, maar dat dit pas gebeurt nadat de overheid al een paar tussenkomsten deed bij Europa is heel vreemd. Wij zijn toch de eerste betrokkene”, reageert Vandamme.

De Europese Commissie is niet tevreden met het huidige Vlaamse mestdecreet. Ze vindt dat de waterkwaliteit niet snel genoeg vooruitgaat en ook vindt ze de penalisaties ontoereikend en niet efficiënt. Europa heeft laten weten dat bij een actieplan dat onvoldoende ingrijpend is, de derogatie niet meer aanvaard wordt. Volgens ABS is deze visie duidelijk terug te vinden in het nieuwe voorstel tot mestdecreet dat nu voorligt. “Blijkbaar wil men de waterkwaliteit verder én sneller verbeteren en de normen voor nitraat en fosfor verscherpen”, weet de voorzitter.

De landbouworganisatie vindt dit onaanvaardbaar. “Eén van onze grootste zorgen is het feit dat met de voorgestelde normen, zowel voor stikstof als voor fosfaat, er nog moeilijk kan gesproken worden over maximaal te realiseren opbrengsten. Een plant heeft nu eenmaal behoefte aan voldoende nutriënten om optimaal te kunnen groeien en het maximale rendement te geven dat de land- of tuinbouwer verwacht”.

Volgens Vandamme is het imago van de Vlaamse landbouwproducten gestoeld op frisse en gezonde planten en niet op fletse en onvolgroeide gewassen. “Onze land- en tuinbouw is misschien intensief, maar het is wel ons visitekaartje: op en top kwaliteit, gewild over heel de wereld”. Hij pleit dan ook voor een economische benadering van de milieuproblematiek.

De ABS-voorzitter vraagt zich ook af waar de resultaten blijven van een studie die twee jaar geleden op poten werd gezet. “Die had tot doel met een differentiëring van de normen te werken om de nitraatresidu’s naar juiste waarde te beoordelen, waarbij onder andere de teelt zelf en de bodemtextuur als belangrijke parameters zouden weerhouden worden. Daar hebben we nog steeds niets van gezien”.

Vanuit het kabinet van milieuminister Schauvliege kwam de vraag om “creatief voorstellen te doen en constructief mee te werken”. ABS is daar volgens zijn voorzitter klaar voor, maar heeft meteen ook een waarschuwing klaar. “Te ver kunnen we daarin niet meegaan. De beperkingen op bemestingsvlak kunnen onze boeren missen als de pest, er zijn al andere problemen genoeg”.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek