ABS eist intrekking vergunning van Compofert
nieuwsNog even de feiten op een rijtje: Christian Marechal, de grootste boer van Picardië, liet in de herfst van 2005 in Baboeuf 41 hectare bemesten met Orgakali, een met kaliumsulfaat verrijkte compost van Compofert. In het voorjaar van 2006 plantte Marechal aardappelen om pootgoed te oogsten. In de zomer zag hij zijn velden echter afsterven, waarna hij voor de rechtbank in Compiègne een miljoen euro schadevergoeding eist . "De bodemanalyses waarover wij beschikken, tonen waarden aan die duidelijk onder de toegelaten maximumnormen liggen", reageerde Compofert in een persbericht.
Het ABS heeft er weet van dat nog andere landbouwers uit de streek van Saint-Quentin en Reims gedupeerd raakten en net zoals boer Marechal de gerechtelijke weg bewandelen. Ook zou een Franse inspecteur eind februari op verschillende Vlaamse mestverwerkings- en composteerbedrijven stalen hebben genomen. "Aangezien 70 procent van de eindproducten van de Vlaamse mestbewerking richting Frankrijk gaat, zou een exportverbod de mestverwerking ogenblikkelijk lam leggen", waarschuwt Adriaens.
De ABS-voorzitter heeft het over "oneerlijke industriële praktijken" en "frauduleus winstbejag". Verder vraagt Adriaens zich ook af waarom de ministers Yves Leterme en Kris Peeters zich in stilzwijgen hullen in dit dossier. Ook de rol van het Voedselagentschap en het VCM wordt in vraag gesteld. "Het is een schande voor de overheid dat Franse experts op eigen initiatief de Vlaamse compost- en mestverwerkingsbedrijven moeten komen inspecteren. Nu de sector enorme inspanningen levert om mestverwerking haalbaar te maken, dulden wij geen cowboys meer", zo luidt het.(KS)