9.760 hectare landbouwgrond rond Antwerpen herbevestigd

De Vlaamse regering heeft 9.760 hectare landbouwgebied rond Antwerpen herbevestigd. "We hebben daardoor in totaal al 434.000 hectare landbouwgebied vastgelegd", zegt minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen, die zich sterk maakt dat ook het afbakeningsproces in de drie resterende gebieden nog tijdens deze legislatuur zal afgerond worden.
31 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De Vlaamse regering heeft 9.760 hectare landbouwgebied rond Antwerpen herbevestigd. "Met deze beslissing hebben we nu in totaal al 434.000 hectare landbouwgebied vastgelegd", zegt minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld), die zich sterk maakt dat ook het afbakeningsproces in de drie resterende gebieden nog tijdens deze legislatuur zal afgerond worden.

In uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen uit 1997 moet in onze regio 750.000 hectare landbouw, 150.000 hectare natuur en 10.000 hectare bijkomend bosgebied vastgelegd worden. Hiervoor werden sinds oktober 2003 een hele reeks planningsprocessen opgestart om gebieden van de agrarische en natuurlijke structuur af te bakenen. Vlaanderen is hiervoor ingedeeld in dertien zones.

Het tiende afbakeningsproces zorgt voor de vastlegging van de open ruimte rond Antwerpen, de zogenaamde Antwerpse gordel en Klein Brabant. Het overleg, waarbij de provincies, de gemeenten en de belangrijkste belangengroepen betrokken waren, resulteerde in een kaart waarop gebieden aangeduid zijn waar het huidige gewestplan herbevestigd wordt. Voor de agrarische sector gaat het om 9.760 hectare.

"Er werd expliciet rekening gehouden met de aanduiding en versterking van onder meer de glastuinbouw in Ranst, Vremde en Broechem. Daarnaast werd ook nadruk gelegd op landbouw in open ruimtes, die als dusdanig bouwvrij worden gehouden. Antwerpen is een dicht bebouwd gebied, en dus is het belangrijk om het aanwezige groen te versterken vanuit het buitengebied", zegt Van Mechelen.

Na de herbevestiging van gebieden moeten overal in Vlaanderen ruimtelijke uitvoeringsplannen opgemaakt worden voor de invulling van niet-herbevestigde zones. Dat proces zal nog enkele jaren aanslepen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek