50 varkenshouders participeren aan MRSA-onderzoek
nieuwsNa de selectie zullen de onderzoekers contact opnemen met de uitverkoren bedrijven. Met toestemming van de betrokken varkenshouders zal men vervolgens op de bedrijven in kwestie stalen nemen bij zowel de varkenshouder als bij een deel van zijn dieren. De gegevens zullen anoniem verwerkt worden. Later zullen de resultaten via de vakbladen verspreid worden. Op basis van die resultaten zal de Hoge Gezondheidsraad ook beslissen of varkenshouders voortaan als risicogroep voor MRSA moeten beschouwd worden.
De projectgroep MRSA wijst er nogmaals op dat MRSA geen ziekte verwekt bij varkens en geen negatieve invloed heeft op de veiligheid en de kwaliteit van het varkensvlees. Gezonde mensen die onbewust drager zijn van de bacterie worden er zelden ziek van, maar hun wonden kunnen er wel door geïnfecteerd worden. Uit onderzoek in Nederland is gebleken dat MRSA er frequent voorkomt bij varkenshouders en varkens. In België tast men hierover nog volledig in het duister.
Volgende maand start het ILVO een diepgaander multidisciplinair onderzoek naar MRSA in de varkenshouderij. Daarbij zullen slechts een handvol bedrijven getest worden. De bedoeling van dat aanvullende onderzoek is om via intensieve bemonstering van varkens, de omgeving, andere dieren, personeel en familie de contaminatiecycli op het bedrijf in kaart brengen. Vervolgens zal via remediërende maatregelen getracht worden deze cycli te doorbreken.
Lees ook: Interview: "MRSA-onderzoek in belang van alle partijen"