"4.200 boeren engageren zich in beheerovereenkomst"

Momenteel hebben zo'n 4.200 landbouwers een beheerovereenkomst gesloten met de Vlaamse overheid waarin ze zich engageren voor projecten ten voordele van het milieu en de natuur. Dat stelt Vlaams parlementslid Dirk Peeters (Groen!) op basis van cijfers van Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege
9 december 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13

Momenteel hebben zo'n 4.200 landbouwers een beheerovereenkomst gesloten met de Vlaamse overheid waarin ze zich engageren voor projecten ten voordele van het milieu en de natuur. Dat stelt Vlaams parlementslid Dirk Peeters (Groen!) op basis van cijfers van Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege.

Met de beheerovereenkomsten engageren de landbouwers zich om projecten op te starten rond bijvoorbeeld erosiebestrijding of botanisch beheer. In ruil krijgen de landbouwers een vergoeding. De 4.200 landbouwers die een beheerovereenkomst hebben afgesloten, vertegenwoordigen volgens Peeters 13 procent van de landbouwers die bekend zijn bij het agentschap Landbouw en Visserij.

Uit de cijfers blijkt nog dat de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen het goed doen. In de provincie Antwerpen daarentegen werd amper één procent van het totaal aantal beheerovereenkomsten voor de periode 2005-2010 afgesloten.

De beheerovereenkomsten hebben een looptijd van vijf jaar. De overeenkomsten die in 2005 werden afgesloten, liepen dit jaar af. "In totaal werd er jaarlijks bijna 12 miljoen euro uitbetaald. De helft van dat bedrag wordt door Europa gesubsidieerd", aldus Peeters. In 2008 ging een tweede ronde van start. Voor die periode gaat het (voorlopig) elk jaar om een investering van 3,6 miljoen euro.

Peeters dringt tot slot aan op een vereenvoudiging van de verschillende types beheerovereenkomsten en stelt voor om deze onder te brengen in één beheerovereenkomst.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek