nieuws

42 pct broodjes filet americain bevat varkensvlees

nieuws
Uit een steekproef van de consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat aan 42 procent van de broodjes met bereide filet americain goedkoper varkensvlees is toegevoegd, wat bij wet verboden is. Bij ruim 1 op de 4 broodjes bestaat de filet americain zelfs uit meer dan de helft varkensvlees. Test-Aankoop vroeg in vijftig verkooppunten om een broodje met bereide filet americain en groenten. De onderzoekers gingen zowel langs bij onafhankelijke zaken als bij ketenzaken, verspreid over het hele land.
26 juni 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:04
Uit een steekproef van de consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat aan 42 procent van de broodjes met bereide filet americain goedkoper varkensvlees is toegevoegd, wat bij wet verboden is. Bij ruim 1 op de 4 broodjes bestaat de filet americain zelfs uit meer dan de helft varkensvlees. Test-Aankoop vroeg in vijftig verkooppunten om een broodje met bereide filet americain en groenten. De onderzoekers gingen zowel langs bij onafhankelijke zaken als bij ketenzaken, verspreid over het hele land.

"Slechts 29 van de 50 zaken serveerden filet americain bereid met puur rundvlees. Vier zaken voegden ongeveer 10 procent varkensvlees toe, de overige nog meer. In 13 gevallen vormde varkensvlees zelfs het hoofdbestanddeel", schrijft Test-Aankoop. "Natuurlijk is dat een stuk goedkoper dan rundvlees. Het heeft echter niks te zoeken in filet americain. Daarbij komt nog dat het meer kans geeft op parasieten dan rauw rundvlees". Volgens de wetgever mag filet americain uitsluitend bestaan uit mager rundvlees.

Test-Aankoop beschouwt half zo veel vleesbeleg als brood als een aanvaardbare norm. Zowat de helft van de broodjes bevatte een eerder povere hoeveelheid vlees, stelden de onderzoekers vast. Ook de hoeveelheid rauwkost varieerde heel sterk. Idealiter bedraagt die zowat een derde van de hoeveelheid brood, menen de onderzoekers. Bij bijna 30 procent van de broodjes moesten ze het met minder doen. Het vetgehalte van de gekochte broodjes bedroeg gemiddeld 20 procent. Op basis van dat vetgehalte kan de hoeveelheid vlees in de bereide filet americain ingeschat worden. Volgens de wet moet die 70 procent bedragen, twee zaken haalden die norm niet.

Tot slot bleken ook twee zaken sulfiet aan hun gehakt te hebben toegevoegd om het een mooie rode kleur te geven, wat de wetgever uitdrukkelijk verbiedt. Sulfiet kan de geur van eventueel bederf maskeren en een allergische reactie uitlokken. Nergens werd evenwel een direct gevaar voor de gezondheid vastgesteld.(MP)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek